Болниците в областта разкриват противогрипни кабинети
Болниците в областта разкриват противогрипни кабинети / Thinkstock/Getty Images

В болниците на територията на област Стара Загора се разкриват допълнителни лекарски кабинети, които са разположени в спешните приемни отделения. Целта е хората със симптоми на остри респираторни заболявания и грип да бъдат отделени от пациентите с други здравословни проблеми, за да се избегне разпространението на вируси.

Здравните заведения разполагат с необходимата леглова база, за да обособят сектори за пациенти, болни от грип.

Детските градини и ясли не са спирали приема на деца, но той се извършва при строг филтър всеки ден, за да не се допусне разпространение на грипния вирус.

Ваканцията за учениците в област Стара Загора е удължена до 6 януари, включително. На 9 януари учебните занятия трябва да бъдат възобновени. Училища, в които има над 30% отсъстващи ученици, ще удължат ваканцията по препоръка на РЗИ, като това се прави с решение на директора на съответното училище.

Здравните инспектори извършват проверки в цялата област за готовността на училищата на 9 януари да осигурят необходимата температура в класните стаи, която трябва да бъде между 18 и 22 градуса. Училищата, които се отопляват на парно и тези, които са газифицирани, поддържат и в момента нужната температура. В училищата, в които се използва твърдо гориво, печките ще се поддържат запалени от почивните дни.

Ако на 9 януари инспекторите на РЗИ установят класни стаи с температура под нормата, учебните занятия ще бъдат проведени в кабинети с подходящите условия още същия ден.