Осъдиха двама заради гараж с антики в Шумен
Осъдиха двама заради гараж с антики в Шумен / netinfo

Двама от задържаните преди почти две години мъже за притежание на антики получиха наказания, след споразумение с прокуратурата.

На 11 март 2015 г. полицията в Шумен проведе акция за пресичане на незаконна дейност с културно-исторически ценности.

Тогава в гараж в Шумен бяха открити експонати, които са достойни дори за Лувъра, а стойността им бе трудно да се определи.

Полицията спаси огромен брой антики от евентуален износ зад граница

В хода на разследването са предприети претърсвания в частни домове на територията на районните полицейски управления в Шумен, Велики Преслав и Нови пазар. В жилище, прилежащи помещения и гараж, обитавани от криминално проявен мъж на 56 години от Шумен, полицаите се натъкнали на 19 римски мраморни и каменни плочи с вдълбани надписи и фигури.

Осъдиха двама заради гараж с антики в Шумен
netinfo

Освен тях криминалистите намерили и други части от статуи. При последвалите оперативни дейности е извършено претърсване в жилище на 52-годишен мъж от в Нови пазар. В дома му полицаите намерили 9 000 старинни монети, както и матрици за производство на монети. Старинни метални предмети и около 80 антични монети са открити при претърсване в дома на мъж на 32 години в село Иваново.

Множество старинни монети, които представляват културно-исторически ценности и човешка глава, част от статуя са намерени в Шумен, в дома на постоянно пребиваващ в страната чужд гражданин.

US вестник включи акция на българската полиция в своя статия

Един от най-интересните предмети е посветителски алтар, с изобразено семейство и надпис на старогръцки, който тепърва ще бъде разчитан. На други от предметите се виждат елински или шумерски мотиви, има и част от саркофаг с изображението на Горгона Медуза.

56-годишният Петър Д., който предоставил гаража си на свои познат, сключил споразумение с прокуратурата и получава едногодишна пробация.

А неговият "познат" - турският гражданин Вейсал С. пък се споразумя за 2-годишна условна присъда с 4 г. изпитателен срок, както и 3000 лв. глоба.

Безценните антики пъкс еконфискуват в полза на държавата.