Полицията спаси огромен брой антики от евентуален износ зад граница
Полицията спаси огромен брой антики от евентуален износ зад граница / netinfo

Криминалисти от ОД на МВР-Шумен са разкрили и пресекли незаконна дейност, свързана с културно-исторически ценности. Това стана ясно по време на пресконференция на директора на полицията Илиян Николов, прокурор Маргарита Георгиева и експерти от музея в Шумен Юри Йоргов и Женя Жекова.

Полицията спаси огромен брой антики от евентуален износ зад граница
netinfo

Намерени и иззети са статуи, римски плочи, множество старинни монети и матрици за производство на неистински монети. Голяма част от предметите са мраморни, вероятно от времето на Римската империя, I-II век. Повечето от монетите са медни, а тепърва започва експертиза, която да докаже произхода, състоянието, вида и автентичността на иззетите предмети.

Полицията спаси огромен брой антики от евентуален износ зад граница
netinfo

Работата по документиране на престъпната дейност започнала след получен сигнал за незаконна търговия и притежание на културно-исторически ценности, поясни Илиян Николов. По думите му, в хода на разследването са предприети претърсвания в частни домове на територията на районните полицейски управления в Шумен, Велики Преслав и Нови пазар. В жилище, прилежащи помещения и гараж обитавани от криминално проявен мъж на 56 години от Шумен, полицаите се натъкнали на 19 римски мраморни и каменни плочи с вдълбани надписи и фигури.

Освен тях криминалистите намерили и други части от статуи. При последвалите оперативни дейности е извършено претърсване в жилище на 52-годишен мъж от в Нови пазар. В дома му полицаите намерили 9 000 старинни монети, както и матрици за производство на монети. Старинни метални предмети и около 80 антични монети са открити при претърсване в дома на мъж на 32 години в село Иваново.

Множество старинни монети, които представляват културно-исторически ценности и човешка глава, част от статуя са намерени в Шумен, в дома на постоянно пребиваващ в страната чужд гражданин.

Полицията спаси огромен брой антики от евентуален износ зад граница
netinfo

„Тези неща са изключително редки по нашите земи и не може, към момента да кажем с точност от къде са", поясни Юри Йоргов от Отдел „Средновековна археология" към РУМ-Шумен. По думите му, се един от най-интересните предмети е посветителски алтар, с изобразено семейство и надпис на старогръцки, който тепърва ще бъде разчитан. На други от предметите се виждат елински или шумерски мотиви, има и част от саркофаг с изображението на Горгона Медуза.

„Дали предметите са оригинал, все още не може да твърдим със сигурност, но податките за нас говорят ,че поне в голямата си част са оригинали", подчерта Йоргов. Той допълни, че са привлечени външни специалисти, които да дадат професионално мнение.

Д-р Женя Жекова, завеждащ отдел „Нумизматика" в музея поясни, че са открити и голямо количество монети. „Между монетите има и автентични, някои във вида, в който са намерени в земята, има и съвременно изработени", допълни тя.

На 11 март тримата мъже са задържани за престъпление за притежание на археологически ценности. Установява се съпричастността на всеки един от тях към престъпното деяние. При първоначално събраните данни се изяснило, че част от културните ценности били предназначени за продажба в различни страни от Европейския съюз.

Всички статуи, плочи и монети са иззети, назначени са съответните експертизи, разследването продължава под надзор на прокурор от Окръжна прокуратура- Шумен.