32 морски съда, десетки водолази и дронове дирят останки от падналия Ту-154
32 морски съда, десетки водолази и дронове дирят останки от падналия Ту-154 / БГНЕС

Тридесет и два кораба и катера, 80 водолази, 5 хеликоптера, безпилотни летателни апарати и телеуправляеми дълбоководни апарати издирват отломки от разбилия се в Черно море руски самолет Ту-154, предаде ТАСС, като се позова на Министерството на отбраната.

По крайбрежието на южния град Сочи, в близост до който се разби самолетът, ще бъдат разположени светлинни кули, за да може операцията по издирването на отломките от самолета да продължи и през нощта.

Няма оцелели след авиокатастрофата край Сочи (ВИДЕО)

След като бъдат открити, телата на жертвите ще бъдат транспортирани в столицата Москва за разпознаване.

Самолетът Ту-154 изчезна от радарите в 5.40 ч. московско време (4.40 ч. българско време) скоро след излитането си от Сочи. В самолета е имало общо 84 пътници и 8 души екипаж. Оцелели при катастрофата на самолета, който е пътувал за Сирия, няма. На борда са били музикантите от ансамбъла "Александров", които е трябвало да поздравят за Новата година авиогрупата на руските Въздушно-космически сили в авиобазата Хмеймим в Сирия, военни, представители на медии, сред които сътрудници на Първи канал и на телевизионния канал "Звезда".

Руски самолет с военни и артисти изчезна от радарите след излитането край Сочи

Причината за катастрофата на самолет Ту-154 на Министерство на отбраната на Русия може да е била или техническа повреда, или грешка в пилотирането. Версията за атентат се изключва. Това е мнението на председателят на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията Виктор Озеров.

Следственият комитет на Русия е образувал наказателно производство във връзка с катастрофата със самолета.

Самолетът Ту-154 с 91 души на борда паднал в Черно море

Президентът на Русия Владимир Путин е възложил на премиера Дмитрий Медведев да сформира и оглави държавна комисия по разследването на катастрофата на самолета Ту-154.

Над 5,8 млн. рубли ще платят застрахователите за жертвите от разбилия се Ту 154

Путин обяви 26 декември за ден на национален траур в памет на жертвите на катастрофата.

Източник: БТА