Цацаров: Препоръките в доклада на европейските прокурори са крачка назад
Цацаров: Препоръките в доклада на европейските прокурори са крачка назад / БГНЕС, архив
Цацаров: Препоръките в доклада на европейските прокурори са "крачка назад"
91799
Цацаров: Препоръките в доклада на европейските прокурори са "крачка назад"
  • Цацаров: Препоръките в доклада на европейските прокурори са "крачка назад"

Препоръките, които се посочват в доклада на европейските прокурори по отношение устройството на прокуратурата представляват „крачка назад". Това каза главният прокурор Сотир Цацаров. Той допълни, че прокуратурата върви към децентрализация. Това, което обаче се препоръчва в доклада е да се засилят правомощията на административните ръководители и главния прокурор, вкючително и при работата по досъдебните производства.

Главният прокурор Сотир Цацаров изрази становище по повод доклада на европейските прокурори и сподели, че в много посоки той е обективен. От думите му стана ясно, че в доклада се дават препоръки към всички български институции, включително и към парламента.

"Експертите са подходили като пакет от препоръки. Те самите го уточняват, че е пакет. Той се адресира не само до Прокуратурата, а до всички български власти, включително и парламента. Защото там има препоръки за промяна в законодателство, дори и отпадане на депутатския имунитет.

Цацаров обаче определи препоръките по отношение на устройството на прокуратурата като „крачка назад"

"Вие знаете, че от времето на утвърждаване на стратегията, през проектите на закони за съдебна власт до настоящия момент и общо взето вървим в посока т.нар. "децентрализация". Има препоръки, които са свързани със засилени правомощия на административните ръководители, включително и превишаването на досъдебните производства и засилени правомощия на главния прокурор".