Петролната асоциация пита колко е платил Марешки на хазната от бизнеса си с горива
Петролната асоциация пита колко е платил Марешки на хазната от бизнеса си с горива / Thinkstock/Getty Images
Петролната асоциация пита колко платил Марешки на хазната от бизнеса си с горива
91770
Петролната асоциация пита колко платил Марешки на хазната от бизнеса си с горива
  • Петролната асоциация пита колко платил Марешки на хазната от бизнеса си с горива

Българската петролна и газова асоциация настоява държавата да отговори колко данъци са платени на хазната от бизнеса с горива на Веселин Марешки през последната година. Миналата седмица от организацията обявиха, че възможната причина за ниските цени на горивата, продавани от Веселин Марешки, е неплащане на данъци и акцизи.

Председателят на асоциацията и шеф на "Лукойл" Валентин Златев посочи, че над варненския бизнесмен има политически чадър, тъй като не му е извършена нито една проверка от държавата.

Валентин Златев: България не е страната с най-скъпите горива в Европа

Феноменът "Марешки" е проблем на държавата, заявяват от Българската петролна и газова асоциация. От петролния бранш отново поставят въпроса колко данъци са платени на хазната от бизнеса на Марешки с горива през последната година. Организацията категорично настоява за отговори от държавата защитила ли е своя интерес и кои са държавните органи, извършили проверка и излезли с окончателни актове за дейността на Марешки в бизнеса с горива.

Петролната и газова асоциация освен това кани цитираните от варненския бизнесмен доставчици Лукойл, Полисан и Сакса, да предложат на членовете на организацията същите условия като на Марешки, за да преценят те възможността за продажба на горива на същите цени като тези на бизнесмена.

Марешки: Златев е самозабравил се олигарх, който говори глупости

Междувременно от "Лукойл България" отговориха, че нямат и никога не са имали сключени преки договори за доставка на горива с фирми на Веселин Марешки. От нефтената компания посочват, че варненският бизнесмен сам отказва да влезе в преки договорни отношения, за което имат писмени доказателства. Лукойл категорично обявяват, че ако в бензиностанции на Марешки се продават количества горива, произведени в "Лукойл Нефтохим"-Бургас, то те не са закупени от "Лукойл България", а чрез други неизвестни за компанията посредници.