Валентин Златев: България не е страната с най-скъпите горива в Европа
Валентин Златев: България не е страната с най-скъпите горива в Европа / БГНЕС
Валентин Златев: България не е страната с най-скъпите цени на горива в Европа
91683
Валентин Златев: България не е страната с най-скъпите цени на горива в Европа
  • Валентин Златев: България не е страната с най-скъпите цени на горива в Европа

България не е страната с най-скъпите цени на горива в Европа. Това заяви генералният директор на Лукойл и председател на Българската петролна и газова асоциация Валентин Златев. Той цитира данни според които страната ни е втора след Полша с най-евтино гориво. Дори и без данъци цената отново е далеч от най-високата, посочи Златев.

Нито една петролна компания не признава участие в картел за горива

Във Великобритания горивата са най-скъпи в ЕС. Бензинът и дизелът в Обединеното кралство са с 0.39 евро повече отколкото у нас, ние сме втори в класацията с най-ниски цени. Тези данни цитира генералният директор на Лукойл.

"По отношение на дизеловото гориво единствено е по-евтино в Полша. Мога да обясня защо е така. Полша е въвела изключително рестриктивен контрол върху вноса на горива. Фактически горивата се потребяват само под тежък държавен контрол само от полската рафинерия", коментира той.

Според данните без акциз и ДДС България се пада в средата на таблицата в 0,50 евро на литър за дизелово гориво при най-ниска цена 0,44 евро в Австрия и най-висока 0,65 евро в Дания. При бензина без данъци отново класацията води Дания с 0,62 евро, а цената у нас е 0,48 евро. Най-ниската е в Полша.

Горивата у нас - отново едни от най-скъпите в ЕС

Златев заподозря държавните институции в опъване на тежък политически чадър над Веселин Марешки, като допълни, че не е правена нито една проверка на бизнесмена. Той посочи, че няма държавна институция, която да е започнала и завършила проверка срещу Марешки.

"Когато агенцията по приходите проверява, тя издава ревизионен акт. Когато Агенция "Митници" проверява, също издава акт. Когато прокуратурата проверява тя издава или постановление за прекратяване или за образуване на досъдебно производство. Към днешна дата няма нито един такъв документ, което ме кара основателно да си мисля, че в случая става въпрос за тежък политически чадър", заяви Златев.