Преди седем дни трагедия промени Хитрино завинаги.

Влакови цистерни се взривиха в Хитрино, има загинали и ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)

Около 5.30 часа на 10 декември товарен влак, превозващ цистерни с пропилен и пропан бутан, влиза в населеното място. При влизане в железопътно отклонение седем цистерни дерайлират, като едната се самозапалва.

Хитрино Седмица след трагедията
netinfo

Трагедия: Хитрино след взрива (ВИДЕО/СНИМКИ)

В следствие на този инцидент 7 души загинаха, а близо 30 бяха ранени. Разрушени бяха над 20 сгради, а заради опасност от обгазяване селото бе евакуирано, като дори сега жителите не се допускат на територията на Хитрино.

На мястото на инцидента се отзовават 200 пожарникари, спасители и полицаи за овладяване на ситуацията. Работят 22 пожарни екипа от Шумен, Разград, Търговище, Варна, Русе и Велико Търново, които приоритетно охлаждат обърнатите цистерни, погасяват възникналите пожари и извършват издирване на пострадали хора. Причината за инцидента е в процес на изясняване.

Ранените са транспортирани в Шуменската болница, а по-тежките случаи - в клиниката по изгаряния на Военоморска болница - Варна.

Хитрино Седмица след трагедията
netinfo

Пожарникар за Хитрино: Не бях виждал такъв ад, имаше затрупани хора (ВИДЕО)

"Досега не съм виждал такъв ад". Това си спомня пожарникарят Димчо Ангелов, който е сред първите екипи, които пристигат в Хитрино в 06:00 ч. на 10 декември.

"Като пристигнахме, видях картина, която съм виждал само на филм. Падаха отломки, хвърчаха запалени предмети, срутваха се сгради - просто ужас", каза още огнеборецът с 30-годишен стаж.

Хитрино Седмица след трагедията
netinfo

Трагедията в Хитрино през погледа на очевидците

Чухме гръм и къщата падна, разказа една от пострадалите - Шенай. Тя веднага изтичала да помага на синовете си. Бяха затрупани от отломките и ги дърпах за краката, спомня си жената.

Хитрино Седмица след трагедията
netinfo

Душите ни как ще се излекуват, питат се в Хитрино

Ремонтите на къщата са малка грижа, обаче душите ни как ще се излекуват - не знам, казва Стефан Стефанов. И добавя: "Ние имахме някакъв живот до 10 декември 2016 г., животът след 10 декември ще бъде друг".

Той се включва в спасителната акция и довежда първите линейки.

Като заведохме линейките на място, започнахме да изнасяме хората. Кои изпод отломки, кои изпод сайванти, казва Стефан и добавя, че е имало обгорени и мъртви. Изпод отломките извадили и едно детенце.

Хитрино Седмица след трагедията
netinfo

Борисов за Хитрино: Призрачното село днес напролет ще бъде едно от най-хубавите

„По сметките на Хитрино има 5 милиона, другите 5 милиона чакат по социалните програми. Те са на тяхно разположение. 10 къщи ще се направят безвъзмездно, каза при едно от посещенията си Бойко Борисов.

Хиляди хора от България пък събираха помощи и дарения за Хитрино, с които да помогнат на хората, преживяли трагедията.

Хитрино Седмица след трагедията
netinfo

Европейската комисия и българските власти постигнаха съгласие 20 милиона лева незабавно да бъдат предоставени с цел бързо възстановяване на местната инфраструктура, засегната от трагедията.

Доброта в България има, но хората вече губят търпение, признава кметът на Хитрино

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил благодари на всички, които са помогнали, след тежкия инцидент миналата събота. "Доброта в България има", категоричен е кметът и потвърди, че ще бъде направено всичко възможно да се възстанови изгубеното от хората.

Хитрино Седмица след трагедията
netinfo

Експерти за причината за трагедията в Хитрино

Водещата версия за инцидента в Хитрино е превишената скорост, каза в Шумен главният прокурор Сотир Цацаров.

Той посочи, че се проверяват всички версии, тъй като тази за скоростта не е единствена. Проверява се и изправността на влаковата композиция. По отношение на железопътната сигнализация Цацаров заяви, че е била изправна.

Изключват версиите за умишлено причиняване на катастрофата в Хитрино (ВИДЕО)

След като бяха обезопасени се започна работа по премахването на дерайлиралите цистерни. Очаква се до дни те да бъдат изместени извън селото, след което хората да бъдат допуснати отново до имотите си.