Тръмп нарече смешни заключенията, че Русия се е намесила в негова полза за изборите
Тръмп нарече смешни заключенията, че Русия се е намесила в негова полза за изборите / БГНЕС

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп не вярва на заключенията на разузнаването, че Русия се е намесила в негова полза в предизборната кампания в САЩ, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Тръмп нарече смешни заключенията на разузнавателните служби и каза, че Демократическата партия ги използва като "още едно оправдание за загубата на Хилари Клинтън".

"Мисля, че това е смешно. Мисля че е още едно оправдание. Не вярвам", каза бъдещият президент в интервю за Фокс нюз. Освен това според него заключението на разузнаването дори не е направено от Централното разузнавателно управление (ЦРУ).

ЦРУ: Русия е целяла да помогне на Тръмп да спечели изборите

Тръмп уточни, че не е на всяка цена против заповедта на президента Барак Обама да бъдат основно проучени кибератаките в предизборната кампания, но "не бива да се споменава само Русия, а трябва да се посочат също и други страни, може би други личности".

Тръмп неведнъж е казвал, че виновникът може да е Китай или самотен хакер, седнал на канапето.

ЦРУ стигна до заключението "с висока достоверност", че Русия се е опитала да повлияе на изборите в САЩ в полза на Тръмп, напомня АП.

Обама: САЩ имат доказателства за участието на Русия в кибератаки

Избраният за президент Доналд Тръмп трябва да приеме, че Русия се е намесила в предизборната кампания за президентските избори в САЩ на 8 ноември, каза от своя страна сенаторът републиканец Джон Маккейн в интервю за Си Би Ес, цитирано от Ройтерс.

"Фактите са налице", каза Маккейн. Ясно е, че руснаците са извършили хакерски атаки в кампанията през 2016 г., добави той.

Маккейн каза, че сенатската комисия по въоръжените сили незабавно ще започне разследване на твърденията, че хакери, направлявани от Русия, са се опитали да се намесят в президентските избори. Разследването ще ръководят двама сенатори - един републиканец и един демократ, съобщи Асошиейтед прес.

Джон Маккейн нарече руския президент Владимир Путин "бандит, убиец и агент на КГБ", добавя АП.

Източник: БТА