Отлагат източването на цистерните в Хитрино
Отлагат източването на цистерните в Хитрино / dariknews.bg

Операцията за претоварване на съдържанието на пропан бутан и пропилен от дерайлиралите цистерни в други е отложена.

Това обяви главният ревизор по безопасността на железопътната инфраструктура Бисер Минчев пред Дарик.

"В момента не ни разрешават достъп долу до района на гарата. Предполагам, че утре или вдругиден ще започнат тези действия за преточването. След разшифроването вече ще стане ясно къде и с каква скорост се е движил влакът".

Опасност Хитрино да бъде обгазено - има изтичане на газ от две цистерни

Обстановката в Хитрино се усложнява и има опасност селото да бъде обгазено, заради теч на газ от две цистерни. Това обявиха вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР Георги Костов, който се намират в кризисния щаб. Бъчварова призова жителите на Хитрино да не правят опити да влизат в селото и при нужда да се обръщат към кмета Нуридин Исмаил.

Според стрелочника в Хитрино влакът се движел с над 100 км/ч

По повод твърденията на стрелочника на гара Хитрино, който заяви, че влакът се е движил със 110 км/ч, Бисер Минчев заяви:

"Скоростта след входния сигнал трябва да е до 40км/ч. Колегата е с доста голям опит и би могъл да прецени дали е с по-висока скорост от 40, но чак 110 едва ли".

След проверка на архивиращите устройства ще стане ясно дали причината за тежкия инцидент е превишена скорост , допълни Минчев.

Информация: Виктория Ниновска