Съдът решава дали поскъпването на билета в София е законно
Съдът решава дали поскъпването на билета в София е законно / Guliver/Getty Images

В Софийския административен съд стартира делото на граждани и граждански организации срещу решението на Столичния общински съвет за новата цена на билета за обществен транспорт в София.

Новата цена влезе в сила от 1 юни 2016 г. въпреки обжалванията и твърденията, че след като актът е обжалван, той не може да влезе в сила.

Реакциите след новата цена на билета и апел: Не бийте контрольора

Решението №270 на Столичния общински съвет (СОС) за увеличение на цената бе взето на 14 април тази година и бе подкрепено от групата на ГЕРБ, четирима общински съветници от СДС и от Прошко Прошков от ДБГ. Всички останали съветници гласуваха „въздържал се” или „против”.

Георги Статков от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт коментира, че това, че в Народното събрание вече бе внесен и приет на първо четене законопроект за изменение на закона за автомобилните превози, като зад формулировката „Борба със сивия сектор в транспорта”, внесена от депутатите от ГЕРБ Иван Вълков и Станислав Иванов, се промъкнаха и поправки, узаконяващи по-високите глоби за нередовни пътници. С промените в закона дават възможност общините да налагат глоби в размери, каквито те преценят.

Билетчето за градския транспорт в столицата вече официално e 1,60 лв.

От инициативата изразяват надеждата си съдът да започне да защитава гражданите от администрацията, а не обратното.

Източник: БГНЕС