Реакциите след новата цена на билета и апел: Не бийте контрольора
Реакциите след новата цена на билета и апел: Не бийте контрольора / БГНЕС

По-засилено полицейско присъствие по спирките на градския транспорт в първия ден от въвеждането на новата цена на билета. Контролната дейност от Центъра за градска мобилност, обаче не е засилена. Извършват се регулярни проверки.

Билетчето за градския транспорт в столицата вече официално e 1,60 лв.

В първите часове от въвеждането на новата цена на билетчето в София, ситуацията в превозните средства изглежда спокойна. Пътниците си купуват билети както от шофьорите, така и от автоматите, които още вчера Столична община обеща, че ще бъдат готови. За някои столичани новата цена е висока, но предпочитат да пътуват с редовни документи. Други пък се надяват, че увеличението ще повиши и качеството на услугата.

„1.60 лв. нищо не е. Всички тези нови трамваи, тролеи, автобуси. Всичко това е пари", каза един от пътуващите.

„Всички цени се увеличават и не се учудвам, така върви светът", посочи една възрастна дама.

„Билетите не са скъпи, ние сме бедни - това е проблемът", допълни друга жена.

Рехав протест срещу цената на билетчето за транспорт

Няма засилени проверки в градската мрежа. Борислав Симов, специалист по „Контролна дейност" заяви, че до момента не са констатирани инциденти между негови колеги и пътници.

„Не сме констатирали с колегите, дано и през целия ден да няма. Но така като гледам общественото настроение, може и да попаднем на такива случаи, които протестират и имат документи, но не искат да ги показват", каза Симов.

И все пак апелът на проверяващите е:

„Не бийте контрольора, не той е виновен. Не сме като в американските барове и ако питието е разредено, да застреляме пианиста"!

Над четири хиляди абонаментни карти за столичния градски транспорт са издадени в последните два дни, съобщиха от Центъра за градска мобилност. От годишната карта за цялата градска мрежа, която поевтинява на 365 лева са продадени близо 500 бройки. От новите карти „метро плюс" са издадени около 170 карти, а стойността е 43 лева.