Апаратът Касини направи първите снимки в пръстените на Сатурн
Апаратът Касини направи първите снимки в пръстените на Сатурн / Guliver/Getty Images

Космическият апарат "Касини" изпрати първите изображения от новата си орбита във външните пръстени на Сатурн, предаде Би Би Си. На тях се вижда буря във формата на шестоъгълник в северното полукълбо на планетата.

"Това е началото на края на нашето историческо проучване на Сатурн", каза ръководителят на екипа за камерите на "Касини" Каролин Порко. От НАСА казаха, че ще бъдат публикувани снимки и от следващите гмуркания в пръстените на Сатурн, на които ще има близки кадри на външните пръстени и луните на планетата.

"Нека тези изображения, както и другите, които ще бъдат направени, да напомнят, че сме преживели дръзко и смело приключение около най-великолепната планета от Слънчевата система", допълни Порко.

Големият финал: Касини ще се гмурне в пръстените на Сатурн

На 30 ноември НАСА започна нова фаза от мисията си за събиране на проби. Тя включва серия от 20 гмуркания във външните райони на пръстените на Сатурн.

След края на мисията през април, "Касини" ще започне истинския "голям финал", като ще заобиколи луната Титан, за да направи 22 гмуркания между Сатурн и пръстените и на 15 септември ще се спусне в атмосферата на планетата. Учените ще използват наблюденията, за да изчислят колко е безопасно да се доближи космическият апарат преди последното спускане, което ще предостави данни за гравитацията, състава и атмосферата на Сатурн.

Сондата Касини засне променящ се пейзаж на Сатурн (ВИДЕО)

Накрая "Касини" ще бъде унищожен в атмосферата на планетата, която изследва от 12 години. Това е планирано, тъй като горивото на космическия апарат ще свърши.

От НАСА са разтревожени, че съществува малка, но все пак значима вероятност "Касини" да се разбие в някоя от луните на Сатурн. Знае се, че част от тези тела, като луната Енцелад например, са потенциални цели при търсенето на живот извън Земята. Учените се опасяват, че апаратът може да ги зарази с микроби, които пренася от нашата планета.

Източник: БТА