Големият финал: Касини ще се гмурне в пръстените на Сатурн
Големият финал: Касини ще се гмурне в пръстените на Сатурн / БГНЕС, архив

Космическият апарат "Касини" започва серията от спускания в пръстените на Сатурн от 30 ноември, съобщи сайтът Спейс.

От 30 ноември до 22 април "Касини" ще се гмурне във външните райони на пръстените на Сатурн 20 пъти - по веднъж на седем дена. Космическият апарат ще навлиза в неизследвана територия, ще погледне от безпрецедентно близо външните пръстени на Сатурн и луните на планетата. Два от инструментите му ще вземат проби от частиците и газовете.

Сондата Касини засне променящ се пейзаж на Сатурн (ВИДЕО)

"Касини" ще премине през рехавия краен пръстен няколко пъти, след това ще изследва външния слой на пръстена F. Той е широк около 800 км. Това е малко в сравнение с другите пръстени.

Преминавайки през пръстена F, "Касини" ще изследва и малките луни Пандора, Атлас, Пан, Дафни.

Разкриват какви са струите от луната на Сатурн

След края на мисията през април, "Касини" ще започне истинския "голям финал", като ще заобиколи луната Титан, за да направи 22 гмуркания между Сатурн и пръстените и накрая на 15 септември ще се спусне в атмосферата на планетата. Учените ще използват наблюденията, за да изчислят колко може да се доближава безопасно космическия апарат преди последното спускане, което ще предостави данни за гравитацията, състава и атмосферата на планетата.

Сонда разкрива тайните на луната на Сатурн

Космическият апарат "Касини" беше изстрелян през 1997 г. Той изследва системата на Сатурн от 2004 г. Сред откритията, които направи, са съществуването на глобален океан в недрата на луната Енцелад и наличието на морета от течен метан на луната Титан.

Източник: БТА