Израелски гранични полицаи убиха 18-годишен палестинец, размахвал нож срещу тях
Израелски гранични полицаи убиха 18-годишен палестинец, размахвал нож срещу тях / Sofia Photo Agency, архив

Служители на израелските сили за сигурност убиха днес палестинец, размахвал нож, предаде Асошиейтед прес и Ройтерс, като се позоваха на полицията.

Говорителката на израелската полиция Луба Самри съобщи, че 18-годишен палестинец слязъл от автобус в Северен Ерусалим и се приближил към намиращите се там гранични полицаи по подозрителен начин.

По думите й, когато полицаите му заповядали да спре, той извадил нож и започнал да тича към тях. Те открили огън и го убили. Палестинското министерство на здравеопазването потвърди, че тийнейджърът е бил убит, но не разкри самоличността му.

Израел ще вкарва в затвора и деца

През последните месеци бе отчетено значително намаляване на почти ежедневните улични нападения, извършвани от палестинци, които започнаха през октомври миналата година, отбелязва Ройтерс. Оттогава при атаки с нож, врязване с автомобил и стрелба с оръжие бяха убити 33 израелци и двама американски граждани, информира Ройтерс. Израелските сили са убили близо 230 палестинци през последните 14 месеца. Израел твърди, че 156 от тях са били извършители на атаки. Останалите са загинали при сблъсъци и протести.

Палестинци обвиняват израелската полиция и войници в използване на прекомерна сила в много случаи и казват, че е било възможно нападателите да бъдат спрени или задържани, вместо убивани.

Израел е започнал разследване по няколко от случаите. Израелското правителство обвинява палестинското ръководство, че окуражава млади мъже да атакуват израелски войници и цивилни, и твърди, че това е една от основните причини за насилието. Палестински лидери казват от своя страна, че нападателите са действали от отчаяние, разстроени от почти 50-годишната израелска окупация на Западния бряг и анексирането на Източен Ерусалим.

Източник: БТА