Израел ще вкарва в затвора и деца
Израел ще вкарва в затвора и деца / Sofia Photo Agency, архив

Израелският парламент реши да понижи от 14 на 12 години минималната възраст за изпращане в затвор на извършители на тежки терористични прояви на фона на честите антиизраелски нападения от млади палестинци, предаде Франс прес.

Приетият нов закон ще разрешава на властите да пращат в затвора непълнолетно лице, което е признато за виновно в тежко престъпление като убийство или опит за убийство, дори да е на възраст под 14 години, съобщи парламентът в сайта си.

Това на практика означава понижаване на минималната възраст за пращане в затвор на 12 години. Дете на възраст под 12 години не може да бъде съдено за престъпление, обясни говорителка на правосъдното министерство.

Текстът бе внесен в парламента в обстановка за зачестили атаки срещу израелци, които най-често са дело на палестински юноши.

Тази реалност изисква по-твърд подход, смята парламентът.

"За убитите от удар с нож в сърцето няма значение дали детето (извършител) е на 12 или на 15 години", заяви депутатката Анат Берко от дясната партия Ликуд.

Хиляди деца са арестувани в зоните на конфликти

От 1 октомври 2015 г. Израел и палестинските територии са обхванати от прояви на насилие, в които са убити 219 палестинци, 34 израелци, двама американци, еритреец и суданец. Повечето убити палестинци са извършители или предполагаеми извършители на нападения.
Израелската неправителствена организация Б'Целем, която регистрира нарушенията на човешки права в окупираните територии, разкритикува приемането на закона.

"Вместо да ги праща в затвора, Израел по-добре да ги праща в училище, където ще израснат достойно и свободно, а не под режима на окупацията", заяви организацията.

На практика новият закон се прилага там, където важи израелското гражданско право. На окупирания Западен бряг военният закон вече позволява на Израел да праща в затвора 12-годишни деца, отбелязва АФП.

Източник: БТА