Родители на деца с увреждания отново излязоха на протест
Родители на деца с увреждания отново излязоха на протест / БГНЕС
Родители на деца с увреждания отново излязоха на протест
91583
Родители на деца с увреждания отново излязоха на протест
  • Родители на деца с увреждания отново излязоха на протест

Родители на деца с увреждания отново излязоха на протест срещу бездействието на държавата спрямо исканията им за въвеждане на закон за личната помощ и изработване на електронен регистър на хората с увреждания по заболявания.

Планират диференцирани помощи за деца с увреждания от догодина

Протестиращите се събраха пред Народното събрание, където беше и националният им протест през септември. Тогава социалният министър Зорница Русинова обяви предстоящото диференциране на финансовата помощ за децата според степента на увреждане, но само докато навършат 18 години.

Родители на деца с увреждания искат нова наредба

Три месеца по-късно родителите на деца с увреждания искат конкретни срокове, в които държавните институции ще работят по техните искания, а именно: "Закон за личната помощ за всяко дете и всяко лице с увреждане. Трябва да има реформа и тя трябва да започне от ТЕЛК. Трябва да започне с влизане в сила на единен електронен регистър за нуждите на ТЕЛК и РЕЛК, т.е. да се знае по диагнози  колко са болните, с какви диагнози са и от какво се нуждаят".

Един от организаторите на протеста Красимира Обретенова показа експертното решение на своето дете с увреждане и увери, че в другите европейски държави това е ненужен лист хартия, а правата на хората с увреждания са гарантирани чрез Конвенцията на ООН.

Изборът на родители на деца с увреждания: или зарязваш детето, или мизерстваш

"С тази хартийка министър Русинова ще ми даде 930 лева. Искам да я попитам, когато утре дъщеря ми навърши пълнолетие какво се случва с тези 930 лв. Тоест какво те са постигнали за дъщеря ми. Искам да я попитам какво ще си позволи едно дете с аутизъм, което обикновено според тази хартийка е с 50% увреждане, т.е. според новия бюджет то ще получи 180-200 лева. Какво ще се случи с това дете", запита Обретенова.

Родителите на деца с увреждания настояват и за прекратяване на ежегодното кандидатстване за личен асистент.

Родители на деца с увреждания отново излязоха на протест
netinfo