Президентът ще връчи мандат за кабинет на БСП, очаква се Нинова да го върне
Президентът ще връчи мандат за кабинет на БСП, очаква се Нинова да го върне / БГНЕС, архив

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание на Парламентарната група на "БСП лява България".

Очаква се лидерът на БСП Корнелия Нинова да върне мандата.

Председателката на партията вече многократно заяви, че столетницата ще остане в опозиция в настоящия парламент и няма да съставя правителство.

Нинова: Обединение между ГЕРБ и БСП? Би било национално предателство

Социалистите са категорични, че 43-ото Народно събрание е изчерпало потенциала си и са необходими предсрочни избори. Нинова дори посочи, че те трябва да се състоят на най-ранната възможна дата, която е в първите дни на пролетта.

Плевнелиев връчи мандат за кабинет на ГЕРБ, Борисов го върна (ВИДЕО/СНИМКИ)

Раздаването на мандатите започна миналата седмица, когато Плевнелиев връчи първия на премиера в оставка и лидер на партията с най-голямата по численост парламентарна група Бойко Борисов. Председателят на ГЕРБ върна веднага мандата, както бе обещал.

Бойчев: БСП ще върне мандата за кабинет, пътят е предсрочен вот

Същото се очаква да направи и Нинова.

Президентът ще връчи мандат за кабинет на БСП очаква се Нинова да го върне
netinfo

След това президентът трябва да връчи и трети мандат на парламентарна група по свой избор. Държавният глава намекна миналата седмица, че е възможно да се спре на Реформаторския блок.

Реформаторският блок започна консултации с политически сили

РБ вече започна консултации с парламентарно представени политически сили, за да разбере дали е възможно в рамките на този парламент да бъде формирано стабилно мнозинство. Първият разговор бе с ГЕРБ, а реформаторите заявиха волята си за недопускане на БСП и ДПС в управлението на страната. Те са категорични, че няма да предлагат политически лица в евентуален бъдещ кабинет.

Менда Стоянова от ГЕРБ направи уговорката, че е рано да се води подобна дискусия и за подкрепа ще се говори, след като Плевнелиев връчи третия мандат.

ГЕРБ ще води разговори за бъдеща коалиция след връчването на третия мандат

Здравният министър в оставка и представител на дясната коалиция Петър Москов потвърди, че Реформаторският блок ще положи всички усилия да се намери вариант за продължаване управлението в рамките на 43-ото Народно събрание, но ако се изчерпят всички възможности, коалицията е готова за предсрочни избори.