Висока летва: Връчват приз Стоян Цанев
Висока летва: Връчват приз Стоян Цанев / Снимка: ViaPontika

Приз с името на маестро Стоян Цанев ще бъде връчен на най-изявените творци -с изключителен принос към изобразително изкуство. Церемонията ще бъде в деня на българската просвета- 24 май. Номинираните ще бъдат обявени месец по-рано. Това съобщи пред „Дарик" Митко Иванов, председател на Дружеството на бургаските художници.
„Наградата няма да бъде ежегодна. Може да връчим една на пет години или две за една. Отличието наистина ще бъде за особени заслуги, съпоставими с творчеството и приноса на Стоян Цанев към града и към България", каза Иванов. Идеята е на художника Стойко Сакалиев и ще се реализира и с подкрепата на местната и Дружеството на художниците.

„Приз с името на Стоян Цанев повдига летвата доста високо. Това е действително е най-голямото име в областта на изобразителното изкуство и повод да отбележим 70-годишния му юбилей", допълни пред "Дарик"- Бургас Митко Иванов.

Очаква се в началото на следващата година бургаското дружество на художниците да представи идеен проект за изработване на отличието.

Стоян Цанев е роден на 28 февруари 1946 г. в Бургас. Завършва живопис във варшавската Академия за изящни изкуства в класа на Анджей Руджински. Награден е от полското културно министерство. Твори в областите кавалетна графика, живопис и малка пластика. Автор е и на екслибриси за поетите Недялко Йорданов, Христо Фотев и за изтъкнатия бургаски художник Георги Баев. Платна на Стоян Цанев са притежание на Националната художествена галерия, културни институти в десетки български градове, съхраняват се в музейни и частни колекции по цял свят.