Спецпрокуратурата внесе в съда обвинението срещу Иван Захариев за тероризъм
Спецпрокуратурата внесе в съда обвинението срещу Иван Захариев за тероризъм / screenshot/vbox7

Спецпрокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Иван Захариев, български и австралийски гражданин, роден в Ханой, Виетнам.

Той е обвинен за това, че за времето от 4 юли до 19 септември т.г. в България в столичния стрелкови клуб "Левски" и в пловдивския стрелкови комплекс "360 градуса" в с. Войводино се обучава, за да придобие знания и умения за боравене с огнестрелно оръжие, включително и с автомат "Калашников", като придобитите от него знания и умения бъдат използвани за извършване на престъпления, съобщиха от спецпрокуратурата.

Полицаи арестуваха младеж, обучавал се в тероризъм

Обвиняемият Захариев бе задържан на 20 септември 2016 г. при специализирана операция на ДАНС, ГДБОП и СДВР под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура.

Според обвинителния акт действията на обвиняемия на територията на България са били насочени към подготовка за включване във въоръжена терористична групировка в Сирия и участие в реални бойни действия срещу армията на Башар ал Асад.

Арестуваният за тероризъм е насочвал оръжие срещу инструкторите си (ВИДЕО)

Доказателствата сочат, че през 2013 г. Захариев отишъл в Сирия с желанието да се включи в терористична групировка. Не е бил приет заради липса на бойна подготовка. Иван Захариев достигнал до Сирия със самолети от Сидни, през Сеул, Истанбул и град Хатай, Турция. Поддържайки Facebook контакт с лице с инициали "ST" (който прехвърлял хора от Турция в Сирия), в покрайнините на Хатай, Захариев попаднал в скривалище с други лица, тръгнали към Сирия и описани от самия него като "бойни другари". Заедно с тях той бил преведен в Сирия и настанен в база на Свободната сирийска армия. Там веднага започнало обучението му да борави с автомат "Калашников".

Отложиха гледането на мярката на българина, обвинен в тероризъм

Престоят му в Сирия обаче се оказал кратък, заради липса на бойна подготовка. За да я придобие, той се върнал в Австралия, но там обучението по стрелба се оказало скъпо. По-късно заминал за Мароко, откъдето през пролетта на 2016 г. пристигнал в България - проучил, че тук е доста по-евтино обучението в стрелба.

В България Захариев се настанил в дома на баща си в София. В столичния стрелкови клуб той се обучавал с помощта на инструктор да борави и стреля единствено с пистолет. Обучението си с автомат започнал в комплекс "360 градуса", като често настоявал да стреля отблизо.

Източник: БГНЕС