Полицаи арестуваха младеж, обучавал се в тероризъм
Полицаи арестуваха младеж, обучавал се в тероризъм / DarikNews.bg, архив
Полицаи арестуваха младеж, обучавал се в тероризъм
89892
Полицаи арестуваха младеж, обучавал се в тероризъм
Полицаи арестуваха младеж, обучавал се в тероризъм
Полицаи арестуваха младеж, обучавал се в тероризъм
  • Полицаи арестуваха младеж, обучавал се в тероризъм
  • Полицаи арестуваха младеж, обучавал се в тероризъм
  • Полицаи арестуваха младеж, обучавал се в тероризъм

Съдът остави в ареста обвинения в подготовка за включване в терористична дейност Иван Захариев.

Според прокуратурата от няколко месеца на територията на България той се подготвя, за да се включи в редиците на терористичната групировка Ислямска държава на територията на Сирия.

Разследването, ръководено от Специализираната прокуратура, е започнало по сигнал на ДАНС. Няколко месеца са събирани доказателства, като са използвани и специални разузнавателни средства. Установено е, че задържаният е контактувал през интернет с лица, занимаващи се с тероризъм и проповядващи радикален ислям. Пътувал е веднъж до Сирия и предприел самоподготовка за включване в редиците на Ислямска държава, като се е обучавал в стрелба с огнестрелни оръжия по стрелбища в столицата и страната.

Сириецът-атентатор от Ансбах се оплакал от престоя си в България

Иван Захариев е арестуван при специализирана акция на СДВР и ДАНС. От събраните доказателства става ясно, че младият мъж редовно е посещавал стрелкови комплекси, а според свидетели е казвал, че вместо мишените си представя живи хора.

Младият мъж е от смесен произход - с майка виетнамка и баща българин. Български език обаче не говори, тъй като живеел досега в Австралия със семейството си. От обясненията, които той даде пред съда, стана ясно, че в България дошъл, за да си извади български паспорт, а баща му да подаде документи за получаване на пенсия.

До момента на ареста му двамата са живеели в столичния квартал "Хаджи Димитър". Как се е стигнало обаче до обвинението в стрелкова подготовка с цел тероризъм - престъпление, което предвижда лишаване от свобода до 8 години? От прокуратурата обясниха, че от събраните доказателства става ясно, че в България младежът редовно посещавал стрелкови комплекси, където се учел да стреля с автомати.

През 2015 г. в България са арестувани 21 джихадисти

По делото има разпитани свидетели, които твърдят, че Захариев казал, че вместо мишените си представя, че стреля по живи хора. Освен това, при обиск в апартамента му е намерен фотоалбум, чието съдържание, според разследващите, има връзка с обвинението, както и религиозна литература. От прокуратурата настояват за постоянното задържане на младия мъж, тъй като има предпоставки той да се укрие или извърши друго престъпление.

Според служебния защитник на Захариев - Светослав Цончев, по делото до момента няма нито едно доказателство, че клиентът му се е готвел да извърши каквото и да е престъпление. Пред съда адвокатът заяви, че Захариев е обвинен за това, че е посетил легално стрелкови комплекси и упражнил уменията си по стрелба. Това обаче не било доказателство, че се е канел да извърши убийство или тежка телесна повреда на когото и да било. "Няма закана, няма и доказателства", каза защитникът.

В Сърбия са задържани въоръжени терористи с фалшиви български паспорти

Самият Захариев също обясни пред съда, че е обвинен за въображаемо престъпление. По думите му, откакто е в България, е посетил 4 пъти стрелбища, но дори не знаел как да си зареди оръжието. За религиозната литература посочи, че я чете от интерес към историята, както и че е бивш мюсюлманин.

"Не смятам, че предизвиквам страх или объркване у хората, нито, че съм заплаха. Ако бях такъв, щях да стрелям много често, да открият експлозиви или оръжие в дома ми, но там нямаше нищо. Силно са преувеличени обвиненията срещу мен. Аз почти не говоря български, нямам пари, освен от баща ми, нямам и приятели в България, при които да се укрия", обясни младият мъж.