От днес трапезария за бедни и в „Орел“
От днес трапезария за бедни и в „Орел“ / Община Разград

От днес 40 човека в риск получават топъл обяд в обществена трапезария в ж.к.“Орел“ – съобщават от пресцентъра на община Разград.

Местната управа предоставя топъл обяд на 100 лица в риск, като дейностите се финансират по два проекта: „Осигуряване на топъл обяд“ по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане" от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица и Проект за разкриване на обществена трапезария от Фонд “Социална закрила”. По първия проект има финансиране до 30 април догодина, а по втория – до края на тази година.

Основните  дейности и по двата договора са осигуряване на топъл обяд, включващ предоставяне на супа, основно ястие и хляб, всеки работен ден за общо 100 лица.

Целевите групи по проектите са: лица и семейства на месечно подпомагане по реда и условията на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях;самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии /пенсии за осигурителен стаж и възраст; пенсии за инвалидност; наследствени пенсии; пенсии, несвързани с трудова дейност/, скитащи и бездомни лица.

Предвид рисковете и проблемите на голяма част от ползвателите, които са възрастни хора и лица с увреждания с ограничена двигателна активност, с оглед улеснения достъп до услугата за лицата,чието местоживеене е на значително отстояние от обособената за целта трапезария в сграда на Дирекция „Социално подпомагане“, Община Разград организирана алтернативна форма на предоставяне на храната в обособено за целта помещение на територията на квартал „Орел“. Реално в новооткрития пункт за раздаване на храна, услугата се предоставя на близо 40 ползватели. Днес те получиха за обяд риба като основно ястие, супа и хляб по случай Никулден.

По повод днешния празник Никулден, за трима именици ползватели на услугата са осигурени персонални подаръци от Сдружение „Одисея” с председател Силвия Вълева. Сдружението чрез немската фондация ”Филомена” осигурява за поредна година дарения-дрехи, обувки, завивки  за нуждаещите се потребители по проектите, като от днес започва и раздаване на предоставените тази година помощи.