С коледен базар събират средства за гладуващите кучета в приюта
С коледен базар събират средства за гладуващите кучета в приюта / Тонка Петрова, личен архив

Немското сдружение „Grund zur Hoffnung" направи голям благотворителен коледен базар за събиране на средства за гладуващите кученца в приюта край Шумен. Това става ясно от сайта на природозащитната организация www.grund-zur-hoffnung.org.

Кучешкият приют има нужда от гранулирана храна

Паралелно с дарителската кампания в Шумен, германското сдружение също събира средства.

Общинският приют за кучета в Шумен с Немски кастрационен център съществува от 2003 години. В момента се съфинансира между общината и немското сдружение „Grund zur Hoffnung" в съотношение 60:40, като по-голяма част от издръжката се поема от германските спонсори.

Проблемът се появи, след като обществената поръчка на общината от март т.г. е била за 38 тона гранулирана храна, а практиката есен да се изхвърлят вилните кученца, е напълнила приюта с общо 450 четириноги. Така порционът е паднал до 260 грама дневно. До новата обществена поръчка общината няма заложени в бюджета си пари за храна.
„Няма да оставим животните гладни" обеща преди дни и зам.- кметът на Шумен д-р Светлана Маркова.

Търсят ветеринарен лекар за кучешкия приют

За първите три дни даренията за приюта, дошли предимно от шуменци и от съседна Варна, бяха 1700 кг. До тази неделя се събраха още 1645 килограма, като най-голямото дарение от 1000 кг дойде от анонимен дарител от столицата. Или общо до сега в България са събрани почти 3.5 тона гранули.

Немските спонсори, които по договор с общината осигуряват заплатите на персонала, лечение и медикаменти за кастрации, са решили ежемесечно да осигуряват недостигащата храна, до провеждането на нова обществена поръчка през март 2017-та.