Кучешкият приют има нужда от гранулирана храна
Кучешкият приют има нужда от гранулирана храна / dariknews.bg

От кучешкия приют в Шумен обявиха, че 450-те питомци, настанени там, буквално гладуват, затова молят гражданите за дарения от гранулирана храна. В момента дневният порцион за едно кученце е само 266 грама или като стойност това са 26 стотинки. Толкова се полагат и за дребните породи и за едрите кучета над 30 килограма.

През зимните месеци питомците трябва да ядат с 30 процента повече храна, но в момента това е невъзможно. На ден се раздават по 120 кг храна на настанените там 450 четириноги. Необходими са поне 20 торби на ден или 200 килограма.

Проблемът се появи, след като питомците в приюта се увеличиха рязко, а сумите за храна в бюджета на общината са фиксирани и за сега повече пари няма.

Издръжката на приюта в Шумен се поделя в съотношение 60:40 между немски спонсор и общината, като по-голямата част се поема от германска страна. Общината е поела изцяло изхранването, а немската страна - кастрации, медикаменти и заплати на персонала.

Германските спонсори от немското сдружение „ Повод за надежда" спешно са превели суми за закупуване на гранули до края на седмицата, но това ще ощети кастрационната програма.

За това от приюта молят гражданите и редовните си доброволци за дарения. Всеки, който обича животните, би могъл да задели по 10 лв. за една торба от 10 килограма. Гранулите, с които втора година четириногите се изхранват, е „Мон Ами", цената е между 9 и 10 лв.

За повече подробности на тел 054/ 866 934. Чувалите могат и директно да се носят там, работното време е от 9 до 17 часа, а приютът се намира зад кв. Тракия до „Топливо".