НАСА ще изследва космически лъчи и неутрино с балони в Антарктида
НАСА ще изследва космически лъчи и неутрино с балони в Антарктида / Guliver/Getty Images

НАСА ще изследва космически лъчи и неутрино с три балона в Антарктида, съобщи Engadget.

Първият балон Baccus (Boron and Carbon Cosmic Rays in the Upper Stratosphere) на университета на Мериленд ще изследва частиците в космическите лъчи, за да събере информация за химикалите и плътността в пространството между звездите.

Най-малкият астероид е метеорит, който още не е паднал на Земята

Другите два експеримента са еднакво амбициозни. Балонът ANITA (Antarctic Impulsive Transient Antenna) на университета на Хавай ще изследва реакциите във вътрешността на звездите, като следи за изпусканите от тях частици неутрино. Балонът STO-II (Stratospheric Teraherz Observatory) на университета на Аризона ще изучава цикъла на материята между звездите.

В НАСА тренират за евентуален удар от астероид

Въпреки че целите им са различни, полетите на балоните ще си приличат. Те ще обикалят Южния полюс на височина 39 000 км. Балоните би трябвало да се задържат във въздуха двайсетина дни.

В Антарктида по това време на годината условията са идеални за пускане на балони за научни изследвания на големи височини. Там не само слънчевата светлина е непрекъсната, което е идеално за захранване от слънцето, но и ветровете са такива, че задържат балоните над материка.

Източник: БТА