Най-малкият астероид е метеорит,  който още не е паднал на Земята
Най-малкият астероид е метеорит, който още не е паднал на Земята / ThinkStock/Getty Images

Астрономи от САЩ успяха детайлно да изследват най-малкия наблюдаван някога астероид, съобщи Лента. За целта били използвани четири телескопа.

Небесното тяло получи названието 2015 ТС25. Освен с размерите си, то се отличава с това, че е сред най-ярките доближаващи нашата планета астероиди. 2015 ТС25 е с диаметър около два метра и може да отрази около 60 на сто от попадналата върху него слънчева светлина.

Аматьори заснеха как астероид се блъска в Юпитер (ВИДЕО)

"За пръв път получихме оптични, инфрачервени и радиолокационни данни за толкова малък астероид, който всъщност е метеорит", заяви ръководителят на изследването Вишну Реди от Института за лунни и планетарни изследвания към университета на Аризона. „Това небесно тяло може да се разглежда като потенциален метеорит, който засега не е паднал на Земята".

В НАСА тренират за евентуален удар от астероид

Астрономите се надяват, че събраните данни ще им позволят да изяснят произхода на 2015 ТС25. Те предполагат, че въпросното небесно тяло се е откъснало от друг астероид от главния пояс - 44 Ниса, който формира собствено семейство астероиди и е с диаметър около 70 км.

Резултатите от изследването са публикувани в Astronomical Journal.

Източник: БТА