Почина пети пациент с присадено изкуствено сърце, Франция прекрати тестовете
Почина пети пациент с присадено изкуствено сърце, Франция прекрати тестовете / ThinkStock/Getty Images

Клиничните изпитания с изкуствено сърце, които се провеждат във Франция от компанията, разработила протезата, бяха преустановени след смъртта на пети пациент, на който беше присадено опитното устройство, предаде ТАСС.

Друг пациент с присадено изкуствено сърце "Карма" почина през май

Опитите бяха прекратени по настояване на Националната агенция за безопасност на лекарствата и стоките за здравеопазването. Това стана веднага след като "Карма", компанията, конструирала и произвела апарата, съобщи за кончината на поредния реципиент.

От "Карма" уточниха, че няма данни за връзка между смъртта на пациента и работата на импланта. На починалия беше присадено първото изкуствено сърце, създадено по време на основната фаза от клиничните изпитания на "Карма". Тя стартира през м. август и при завършването й компанията трябваше да получи разрешение от властите за масово производство на продукта.

Разработиха имплант, който може да замести донорското сърце

Създаденото от френския професор Ален Карпантие устройство се отличаваше от другите модели на изкуствени сърца по това, че не се нуждаеше от външно регулиране на режима при промяна на физическото натоварване на човека. То в много отношения наподобяваше на биологичното сърце.

Източник: БТА