Тръмп: Фирмите, които напускат САЩ, ще си понесат последствията
Тръмп: Фирмите, които напускат САЩ, ще си понесат последствията / Guliver/Getty Images

Фирмите, които напускат САЩ, за да произвеждат с по-ниска себестойност в други страни, ще си понесат последствията, предупреди новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от Франс прес.

"Фирмите няма да продължават да напускат САЩ без да има последствия. Свърши се с това. Край вече", заяви Тръмп на посещение в завод в Индианаполис, щата Индиана, за който твърди, че е спрял делокализацията му и е спасил над 1000 работни места.

В застой ли е икономическото възстановяване на САЩ?

Заводът "Кериър" произвежда уреди за отопление, вентилация и климатизация. Тръмп го превърна във въплъщение на предизборното си обещание да запази и дори да върне в САЩ заводи и фабрики, които са делокализирали милиони работни места в Мексико, Китай и други страни през последните няколко десетилетия.

Милиардерът разказа подробно как в телефонен разговор е накарал генералния директор на собственика на завода "Кериър" Юнайтед текнолъджис корп Грегъри Хейс, който присъстваше в залата, да запази работните места и производството на завода, който щеше да бъде изцяло делокализиран в Мексико.

Тръмп очерта политическите си планове за първите 100 дни

Властите на щата Индиана са се съгласили да дадат на Юнайтед текнолъджис корп различни данъчни облекчения в общ размер 7 милиарда долара, за да насърчат компанията да запази поне 1069 работни места в завода си в Индианаполис. Това означава, че "Кериър" все пак ще делокализира около 1300 работни места в Мексико. Според в. "Уолстрийт джърнъл" сделката ще спаси около 800 от 1400-те работни места в завода и около 300 в административната централа на фирмата, отбелязва Ройтерс.

Тръмп обяви планове да понижи корпоративното облагане от 35 на 15 процента, да намали регулациите и заплаши с по-високи мита на американската граница върху стоки, произведени от американски компании извън САЩ, отбелязва ДПА.

Хенри Кисинджър: Тръмп е най-уникалният и независим лидер на САЩ

"Искам всички други компании да знаят, че ще направим страхотни неща за бизнеса. Вече няма причина да напускат. Те могат да напуснат един щат и да отидат в друг щат и да сключват различни договори с различни щати, но напускането на страната ще стане много, много трудно", заяви Тръмп.

Източник: БТА