Борисов обсъди подписване на двустранно споразумение за реадмисия с колегата си от Афганистан
Борисов обсъди подписване на двустранно споразумение за реадмисия с колегата си от Афганистан / БГНЕС, архив

Министър-председателят в оставка Бойко Борисов е имал телефонен разговор с ръководителя на изпълнителната власт на Ислямска република Афганистан Абдула Абдула. Двамата са обсъдили състоянието на двустранните отношения и са изразили готовност за тяхното развитие, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Изолират по границата мигрантите нарушители от лагера в Харманли

Премиерът в оставка е отбелязал ангажираността на България към възстановяването и развитието на Афганистан, но е изразил загриженост във връзка с нарастващия миграционен поток от страната. Борисов е благодарил за оказаното съдействие от афганистанска страна при подготовката на документите на афганистанските граждани с неуреден статут на територията на България, които са пожелали доброволно да бъдат върнати в родината си.

В сряда изведоха от лагера в Харманли афганистанци, които ще бъдат депортирани

Борисов е поставил и въпроса за подписването на споразумение за реадмисия между България и Афганистан, което да създаде правна основа за трайно разрешаване на подобни случаи. Постигнато е било съгласие министрите на вътрешните и на външните работи на двете страни да започнат активна работа по подготовката на документа.

Бъчварова: Бежанците в Харманли са искали да бъдат пуснати и да тръгнат към Сърбия

По време на разговора д-р Абдула е благодарил на министър-председателя в оставка Бойко Борисов и на България за дейността на българския контингент в Афганистан.