С поредица инициативи посрещаме 10 декември
С поредица инициативи посрещаме 10 декември / dariknews.archive

От 7 декември започват поредицата инициативи, посветени на 139-ата годишнина от Освобождението на Плевен. Началото поставя Празник на възрожденската и патриотичната песен, който ще се проведе в зала „Катя Попова" от 17:00 часа.

На 8 декември от 18:00 часа в зала „Катя Попова" ще бъде прожектиран документалният филм „Памет" - съвместна продукция на Военноисторически музеи и Телевизия „Плевен спринт".

По повод годишнината плевенчани и гостите на града ще могат да разгледат две постерни изложби. Първата ще бъде открита на 9 декември от 11.00 часа в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.", темата е „140 г. от рождението на арх. Пенчо Койчев". На 10 декември от 9:00 часа на оградата на Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ" ще бъде представена изложбата „Непознатият Плевен".

Тържественият ритуал по повод 10 декември - Денят на признателност на гражданите на Плевен към загиналите за неговото Освобождение, започва от 11:00 часа на площад „Възраждане".

След това в 12:30 часа в ДКТ „Иван Радоев" е празничният концерт спектакъл „Плевен, 10 декември - България помни" с участието на актьори от ДКТ „Иван Радоев", Общински хор „Гена Димитрова", Общински духов оркестър, Фолклорен ансамбъл „Мизия", хор „Звъника" и вокална група „Арлекин".

Две официални делегации от побратимени градове ще гостуват в Плевен по повод 10 декември. Те са от Брест, Беларус, и от Ростов на Дон, Русия.