Високомаслените сирена не са убиец на тънката талия, а извор на здраве
Високомаслените сирена не са убиец на тънката талия, а извор на здраве / ThinkStock/Getty Images

Любителите на високомаслените сирена като бри и чедър със сигурност ще се зарадват да научат, че предпочитаният им продукт не е "убиец на талията", а в действителност може да им осигури здраве и дълголетие, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от датско проучване.

Разгадаха на какво се дължат дупките в сиренето "Ементал"

Специалисти от университета на Копенхаген са установили, че изобилстващите от мазнини сирена са полезни за здравето, тъй като повишават нивата на "добрия" холестерол. Добър холестерол е наречен липопротеинът с висока плътност (HDL), който има свойството да подпомага отстраняването на плаките на "лошия" холестерол (LDL - липопротеин с ниска плътност) от артериите, като по този начин понижава риска от развитие на сърдечносъдови и метаболитни проблеми.

Най-миризливите храни в света

Експертите приписват благоприятния ефект на високомаслените сирена на съдържащите се в тях естествени мастноразтворими витамини А и К2, които се свързват с редица ползи за здравето. Витамин К2 например се свързва с калция и укрепва костите. Витамин А е признат антиоксидант.

Вижте храните, богати на протеини

Специалистите обаче напомнят на любителите на високомаслени сирена да не прекаляват с тях, тъй като въпросните продукти са и висококалорични и рискът да им "се лепнат" на талията остава.

Вижте още:

Жената с панически страх от „жълтия вонящ ад", наречен сирене

Перфектните двойки в кулинарията