Умерената консумация на алкохол няма защитна роля за сърцето
Умерената консумация на алкохол няма защитна роля за сърцето / ThinkStock/Getty Images

Редица изследвания заключиха, че умерената консумация на алкохол е полезна за сърцето. Ново изследване обаче навежда на мисълта, че за хората, чиято консумация на алкохол е умерена, и за въздържателите вероятността да имат плаки в артериите си е една и съща, съобщи ЮПИ.

Учени проследили състоянието на близо 2000 пациенти, които се подложили на компютърно-томографска ангиография - минимално инвазивен метод за оглеждане на кръвоносните съдове. Не била открита връзка между навиците на хората да консумират алкохол и риска от запушване на артериите им.

Наскоро учени установиха, че една-две бири на ден понижават риска от инсулт или сърдечносъдови заболявания

Получените резултати оборват тези от предишни изследвания, които свързаха умерената консумация на алкохол с по-малък риск от сърдечни болести, при които плаки се натрупват в артериите и могат да предизвикат инфаркт.

"Не открихме връзка между наличието на коронарна болест на сърцето и консумацията на алкохол", заяви д-р Юлия Каради от Центъра по сърдечни и сърдечносъдове болести към университета Земелвайс в Будапеща, Унгария. „Затова не можем да потвърдим защитната роля на умерената консумация на алкохол. Същевременно няма доказателства, че тежкото пиянство увеличава риска от запушване на артериите".

Експерти призовават към пълно въздържание от алкохол

Американската кардиологична асоциация предупреждава, че прекалената консумация на алкохол може да повиши кръвното налягане и да допринесе за поява на сърдечна недостатъчност и други сърдечни проблеми.

Много изследвания показаха, че хората, които умерено консумират алкохол, са с по-малък риск от сърдечни болести в сравнение с въздържателите дори когато се вземат под внимание фактори, свързани със здравословното състояние и начина на живот.

Обикновено умерена консумация означава не повече от една чаша алкохол дневно за жените и не повече от две за мъжете. Тези изследвания обаче не доказаха, че алкохолът сам по себе си защитава сърцето.

Разочароващо откритие за полезното действие на алкохола

Според д-р Кенет Мукамал от медицинския център "Бет Израел Дийкънес" в Бостън, новото изследване е твърде ограничено, за да стигне до подобни заключения.

"За всички участници има сходни подозрения за сърдечни болести", отбеляза той. „Това намалява възможността поведенчески фактори да повлияят за поява на коронарна болест на сърцето. Освен това не е ясно дали изследването взема под внимание навиците, свързани с тютюнопушене. Това е важно, защото при някои хора пушенето и пиенето вървят ръка за ръка".

Каква е връзката между алкохола и хъркането?

Близо 40 на сто от участниците в настоящото изследване заявили, че редовно консумират алкохол - около 7 напитки седмично. За малка до умерена консумация се смята изпиването на не повече от 14 единици алкохол седмично. Една единица се равнява на около 7 унции бира (1 унция = 28,35 грама), малко повече от 3 унции вино или 1,35 унции ликьор.

Как ни действа алкохолът?

Учените констатирали, че няма връзка между свързаните с пиенето навици на хората и вероятността да имат плаки в артериите си. Не е от значение също дали вино, бира или ликьор е консумираният алкохол.

"Умерената консумация на нито един от трите вида алкохол изглежда няма защитна роля за сърцето", каза Каради.

Източник: БТА