Пиенето на една или две халби бира на ден може да понижи риска от инсулт или сърдечносъдови заболявания, тъй като забавя намаляването на "добрия" холестерол, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско изследване.
За целите му специалисти от университета на Пенсилвания са анализирали данни за консумацията на алкохол сред 80 000 здрави китайци, наблюдавани в продължение на шест години.
Изследователите са установили, че с течение на времето нивата на "добрия" холестерол намаляват, но умерената употреба на алкохол, и в частност на бира, забавя този процес. Предпочитанието към по-твърди напитки не е оказало същото благоприятно въздействие. Ефектът от виното не е бил достатъчно добре проучен.
Мъжете харесват жени, които пият бира
Умерена консумация се равнява на две халби бира дневно за мъжете и на една за жените.
Липопротеинът с висока плътност (HDL), известен като "добър" холестерол, има свойството да подпомага отстраняването на плаките на "лошия" холестерол (LDL - липопротеин с ниска плътност) от артериите, като по този начин понижава риска от развитие на сърдечносъдови проблеми.
Ниските нива на "добрия" холестерол са свързани с опасност от болести на сърцето като инсулт и инфаркт, напомнят експертите.
Една бира на ден е задължителна
Имайте предвид обаче, че консумацията само на една-две бири дневно увеличава с една четвърт риска от рак на простатата, установиха австралийски учени, цитирани от в. "Дейли експрес".
Досега специалистите сочеха алкохола като рисков фактор за рака на гърдата и за седем вида рак на храносмилателната система. Беше установено също, че всякакъв вид алкохол може да увеличи риска от рак на кожата, на панкреаса и на простатата. Сега учените от университета в щата Виктория констатираха, че дори и малки количества консумиран алкохол, като 1-2 бири дневно, са свързани с много висок риск от рак на простатата.
Любопитни факти за бирата, които може би не знаете
Учените анализирали резултатите от 340 предишни изследвания, като при 27 от тях била явна връзката между алкохолната консумация и развиването на раково заболяване на простатната жлеза.
Ракът на простатата е най-често диагностицираното раково заболяване при мъжете в Канада, Австралия и Великобритания и е петата по смъртност ракова болест при представителите на силния пол на глобално ниво.
Източник: БТА