Лекарите са категорични: 4-годишният Христо системно е бил малтретиран
Лекарите са категорични: 4-годишният Христо системно е бил малтретиран / БГНЕС, архив

Четиригодишният Христо Велински системно е бил малтретиран. Това стана ясно от показанията на няколко лекари по делото срещу Патрик Първев и Александър Донов, обвинени в опит за убийство.

Случаят нашумя, след като детето беше прието в "Пирогов" с множество тежки наранявания през юли 2015 г. Майката на Христо - цигуларката Невена Велинска, оставила детето за гледане в България, тъй като често пътува в чужбина. Младежите поели грижите за детето.

Приятели на младежите, пребили Христо: Бяха комплексирани, взимаха амфетамини

Според Соня Чакърова от Бърза помощ, когато екипът отишъл на адреса, детето изглеждало като паднало или блъснато от велосипед или мотор. То било в безсъзнание с хематоми и категорично не можело да се каже, че е паднало от легло.

Неврохирургът от "Пирогов" Милко Милев каза, че детето е прието с много травми, едната му зеница била разширена, имало и кръвоизлив.

За следващото съдебно заседание на 10 януари съдът поиска да се яви майката на детето - Невена Велинска. Адвокатът й обясни, че тя е в чужбина по работа до края на февруари.

Прокуратурата протестира домашния арест на Патрик Първев, обвинен за побой над 3-годишно дете

Защитата коментира извън съдебна зала, че няма видеозаписи и снимки, на които да се вижда насилие над Христо. Патрик е бил помолен да отиде в апартамента, а основните грижи са се полагали от Александър.

Прокурорът по делото обаче беше категоричен, че все пак видеозаписи има и те ще бъдат представени по делото през януари. Според обвинението травмите на детето са нанесени и от двамата младежи.

Днес Първев и Донов поискаха да излязат от ареста, за да ходят на училище. Съдът обаче не уважи искането им.