Прокуратурата протестира домашния арест на Патрик Първев, обвинен за побой над 3-годишно дете
Прокуратурата протестира домашния арест на Патрик Първев, обвинен за побой над 3-годишно дете / БГНЕС, архив

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийския апелативен съд (САС) протест срещу решението на Софийския градски съд (СГС) от 18 май, с което бе изменена мярка за неотклонение на Патрик Първев от „задържане под стража” в „домашен арест”, съобщиха от прокуратурата.

Първев заедно с Александър Донов е привлечен като обвиняем за побоя над 3-годишно дете в края на юли 2015 г.

Съдът отказа свобода за Александър Донов, пребил с приятеля си 3-годишния Христо

Като основен мотив за протеста, се посочва, че към момента на вземане на мярката за неотклонение, така и към настоящия, не е отпаднало обоснованото предположение за съпричастност на Първев към престъплението, за което е обвинен, а именно опит за убийство на малолетно лице.

Биячите на Христо го малтретирали редовно и с удоволствие

Не е отпаднала и опасността Първев да извърши престъпление при определяне на по-лека мярка за неотклонение.

Прокурорът не счита, че здравословното състояние на Първев е увредено в степен, че не може да пребивава в условията на арест. Такова становище изразиха в съдебно заседание и вещите лица по изготвена от тях и приложена медицинска експертиза.

В протеста се посочва още, че престоят на Първев в следствения арест не би могло да бъде животозастрашаващ както на него, така и на всички обвиняеми лица, намиращи се към момента там.

Прокуратурата протестира домашния арест на Патрик Първев обвинен за побой над 3годишно дете
netinfo

Побоят над детето е нанесен в жилище в София, където Александър и Патрик са гледали детето. Малкият Христо, който близките наричат Еци, бе настанен в болница на 20 юли.

Майка му Невена Велинска е музикант и работи на кораби в Скандинавия. Тя плащала на Александър да се грижи за сина й. Патрик обаче, се нанесъл в апартамента, след като майката заминала в чужбина на 26 юни.

Първоначално бащата на Александър трябвало да се грижи за Христо, а Александър да помага, но впоследствие двете момчета започнали да гледат 3-годишното момче. За щастие, малкият Христо, който бе настанен в „Пирогов“ в изключително тежко състояние тогава и с опасност за живота, излезе от кома още на 23 юли.