Пчелари се събират в Русе в опит за решаване на проблемите си
Пчелари се събират в Русе в опит за решаване на проблемите си / netinfo

Първият по рода си пчеларски форум ще се проведе в Русе на 3-ти и 4-ти декември. Той се организира от Федерацията на Българските Пчелари /ФБП/ със съдействието на Община Русе. На сбирката на пчеларите се очаква да присъстват областният управител Стефко Бурджиев, кметът Пламен Стоилов, както и представители от Българската агенция по безопасност на храните и Агенцията за съвети в земеделието, съобщи за Дарик регионалният координатор на Федерацията на българските пчелари в Русе Иван Кънев

“В чест на традицията „Русе – градът на първите неща“, ние от ФБП решихме да организираме този ФОРУМ, на който да дадем трибуна на всички идеи, които биха решили или поне допринесли за решаването на някои от проблемите в ПЧЕЛАРСТВОТО - ПЧЕЛАРСТВОТО  като професия,  като поминък,  като хоби и най-вече - ПЧЕЛАРСТВОТО като екологична кауза. Голяма част от нас имат готово решение на много от проблемите, с които ние пчеларите се сблъскваме всеки ден в своята практика. Сблъскваме се с тях на пчелина, при производителите и търговците на инвентар и консумативи, на пазара на нашата продукция и най-вече се сблъскваме с тях в лицето на Държавните институции”, заяви пред Дарик Иван Кънев.

Организаторите на форума имат амбицията да дадат трибуна и гласност на всички идеи вас, които по различни причини не са споделяли от пчеларите до момента, като през целия първи ден ще има представяне на предварително заявени за споделяне идеи.

Пчелари се събират в Русе в опит за решаване на проблемите си
netinfo

Вторият ден ще започне с презентация на проф. Пламен Петров на тема „Опасности в Българското Пчеларство“, ще продължи с допълнително направени заявки за споделяне на идеи, след това идва времето на свободната дискусия, обсъждане на споделените идеи и задаване на уточняващи въпроси.

В края на форума се очаква да бъде приета Декларация относно готовността за претворяването на споделените идеи в Решения и работата по привеждането им в действащи и работещи практики, облечени в законови рамки.