Мъж с въздушна пушка се барикадира в дома си в Горна баня
Мъж с въздушна пушка се барикадира в дома си в Горна баня / БГНЕС, архив

Мъж с психично заболяване се барикадира в къщата си в Горна Баня в събота вечерта, а полицията отцепи района около нея. За случая потвърди официално и главният секретар на МВР комисар Георги Костов.

Барикадиралият се мъж е стрелял с въздушна пушка, съобщиха още от пресцентъра на МВР. На мястото бяха изпратени екипи на столичната полиция, пожарна и линейка.

Сигналът е постъпил към 18.30 ч. Малко преди 22.30 ч. полицаи, съвместно със специализирания отряд на СДВР - Кобра, изведоха безопасно 37-годишния мъж, който се беше заключил в дома си.

Мъж се барикадира, след като стреля по съседи и полиция в „Горна баня” (СНИМКИ)

Около 18.00 ч. тази вечер мъжът имал свада със съседи на ул. "Борислав Огойски", изгонил баща си от къщата и се заключил.

Един човек е пострадал след стрелба, която барикадиралият се мъж в кв. "Горна баня" открил, съобщи пред "Фокус" директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов. "Ранил е съседа си с въздушно оръжие в областта на лицето, но не е сериозно пострадал", обясни комисар Маринов.

Мъжът е стар познайник на органите на реда. През януари 2015 г. 37-годишният Лъчезар Найденов отново държа на крак полицията в продължение на цяла нощ, след като откри огън с въздушна пушка от покрива на дома си.

ПРЕЗ ЯНУАРИ: След 11-часова блокада екшънът в „Горна баня” приключи

След първия инцидент стана ясно, че мъжът от повече от 15 години е шизофреник, но от 2010 г. е спрял да посещава задължителните периодични прегледи и междувременно болестта му се е изострила.

Случаят тогава повдигна редица въпроси за липсата на механизъм за следене на психично болните у нас и улеснения достъп до оръжия.