Няколко полицаи са пострадали при акцията в „Горна баня”
Няколко полицаи са пострадали при акцията в „Горна баня” / снимка: БГНЕС, архив
Няколко полицаи са пострадали при акцията в „Горна баня”
77576
Няколко полицаи са пострадали при акцията в „Горна баня”
  • Няколко полицаи са пострадали при акцията в „Горна баня”

Няколко полицаи са пострадали при снощната акция в „Горна баня". Те са преминали през медицински прегледи и са се върнали отново на работа, съобщи в парламента министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Той потвърди, че психично болният мъж е настанен в лечебно заведение.

Министърът определи акцията като успешна и благодари на колегите си от СДВР.

35-годишен психично болен мъж се барикадира с оръжие на втория етаж на къщата си в столичния квартал „Горна баня" в четвъртък вечерта. Той стреля по полицаи и съседи. Мъжът държа цяла нощ полицията на крак. Екшънът в столичния квартал приключи минути след 06.00 часа, след като мъжът скочи от покрива на къщата си и падна върху платнище в двора.

„Операцията се ръководеше от директора на СДВР. Полицаите и техните ръководители, които бяха на мястото, действаха законосъобразно. Мъжът вече е преместен в МВР болница, състоянието му не се е усложнило, няма опасност за живота му", добави Вучков.

По думите му трябва да се потърси начин хора, които са в очевидно болестно състояние, да бъдат от време на време в изолация от обществото, за да не поставят в риск здравето и живота на околните.

„В Закона за МВР едва ли е необходимо да се пипа нещо точно по този повод. Ако става дума за Закона за здравето, където по принцип са регламентирани тези хипотези - да, ако не са достатъчно добре уредени нормите, ще се направят такива. Беше важно да не се застрашават хора, полицаи и да се запази живота и здравето на автора на тези стрелби, доколкото това е възможно", добави министър Веселин Вучков.

Няколко полицаи са пострадали по време на операцията, но не са със сериозни наранявания - с леки драскотини са от сачмите, каза още вътрешният министър.