Протеин в кожна бактерия може да осигури защита срещу болести
Протеин в кожна бактерия може да осигури защита срещу болести / ThinkStock/Getty Images

Най-често срещаната у човека кожна бактерия може да го защити от някои кожни болести, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Шведски учени установиха, че Propionibacterium acnes отделя протеин, известен като RoxP, който осигурява защита срещу бактерии, за които се смята, че допринасят за редица кожни увреждания. RoxP защитава по-специално срещу оксидативен стрес, причинен от реактивни кислородни съединения. Ултравиолетовата слънчева радиация е честа причина за оксидативен стрес. Смята се, че той допринася за редица кожни увреждания, включително екзема, псориазис и рак на кожата.

Учени получиха гориво с помощта на бактерии Е. коли

Защитният ефект от RoxP е не по-малък от този от антиоксиданти, като например витамините С и Е.

"Този протеин е важен за оцеляването на бактерията по човешката кожа", заяви ръководителят на изследването Ролф Льод от университета в Лунд, Швеция. „Бактерията подобрява жизнената си среда, като отделя RoxP, но това е от полза и за самите нас".

Названието на бактерията се дължи на факта, че за пръв път е открита у пациент с акне. "Дали обаче предизвиква акне е неизвестно", поясни ученият. „Открита е у засегнати и незасегнати от кожни болести хора. По човешката кожа са открити различни количества Propionibacterium acnes, които могат да произведат RoxP".

Резистентността към антибиотици е съществувала преди пеницилина

Учените планират бъдещи изследвания с мишки и хора. "Ако резултатите от изследванията са положителни, могат да доведат до включване на RoxP в състава на слънцезащитни кремове и до използване на протеина за лечение на псориазис и атопичен дерматит", отбеляза Льод.

Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports.

Източник: БТА