Дубай оттегли обвиненията срещу изнасилена британка, че е правила извънбрачен секс
Дубай оттегли обвиненията срещу изнасилена британка, че е правила извънбрачен секс / ThinkStock/Getty Images

Дубай оттегли обвиненията срещу британка, подала сигнал в полицията на емирството, че е изнасилена от двама свои сънародници, но задържана по обвинение, че е правила извънбрачен секс, съобщи Ройтерс.

Дубайското правителство съобщи, че прокуратурата е прекратила делото срещу 25-годишната жена, след като изгледала видеоклип на мобилния телефон на един от заподозрените и заключила, че актът е бил по взаимно съгласие.

Катар осъди холандка, оплакала се от изнасилване

Случаят нашумя в цял свят, а правозащитни организации казаха, че той демонстрира трайните и дълбоко вкоренени предразсъдъци към жените в Дубай, едно от седемте емирства на ОАЕ.

В изявлението на дубайското правителство се казва, че показанията, дадени от жената, двамата заподозрени и разследващите случая дубайски полицаи "разкрили, че актът е бил осъществен със съгласието и на трите страни". "И тримата, замесени в случая, са на път да получат паспортите си и са свободни да напуснат ОАЕ", се казва в изявлението.

Изнасилената и осъдена в Катар холандка се прибра в родината си

Базираната във Великобритания организация за оказване на правна помощ "Задържани в Дубай" информира, че хората, обвинени в Дубай в извънбрачен секс, могат да бъдат осъдени на затвор и телесни наказания, въпреки че страната се гордее с туристическата си индустрия, съобразена с начина на живот на Запад.

Радха Стирлинг, основател и директор на "Задържани в Дубай", каза, че разгласяването на случая в цял свят може да е допринесло за оттеглянето на обвиненията. Тя обаче призова за промяна на политиките, за да се избегне повтаряне на такава ситуация.

Плеймейтката Джина Лиза и изнасилването

Семейството на британката каза, че дъщеря им е била на почивка и е смятала да посети Австралия, когато била изнасилена от двама британци в хотел в Дубай и арестувана, защото докладвала престъплението.

Миналия месец семейството започна интернет кампания за набиране на средства за покриване на разходите по правната защита на жената. Събрани бяха около 38 000 долара.

Последната публикация на семейството на интернет страницата гласи, че все още очакват официално потвърждение, че дъщеря им е освободена. Говорител на британското външно министерство каза, че това е въпрос от компетенцията на дубайската прокуратура.

Източник: БТА