Катар осъди холандка, оплакала се от изнасилване
Катар осъди холандка, оплакала се от изнасилване / ThinkStock/Getty Images

Съд в Катар осъди на една година затвор условно 22-годишна холандка, обвинена в прелюбодеяние, съобщи съдебен източник в емирството. Тя отишла на почивка в Катар и била арестувана, след като подала жалба, че е дрогирана и изнасилена, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Младата жена, представена със собственото й име - Лаура, не се яви на съдебното заседание. Тя ще бъде експулсирана от Катар, след като плати глоба от 3000 риала (730 евро). Мъж, обвинен по същото дело, бе осъден на 100 удара с камшик за прелюбодеяние и още 40 удара за употреба на алкохол, забранена в консервативното емирство.

Затвор заплашва саудитка, заснела изневярата на мъжа си

Лаура бе арестувана през март "по подозрения в прелюбодеяние, което означава извънбрачни сексуални отношения", които са забранени в Катар, заяви пред АФП нейният адвокат Брайън Локоло. "Тя била в хотел, където пиенето на алкохол е позволено. Отишла да танцува, но когато се върнала на масата си, усетила след първата глътка, че някой е сложил нещо в питието й. Почувствала се зле и след това не помни какво се е случило до сутринта. Събудила се в непознат апартамент и с ужас разбрала, че е изнасилена", продължи адвокатът.

Саудитският крал помилва изнасилена жена, осъдена на затвор и бичуване

Успяла да избяга и да потърси помощ, преди да отиде в полицията, за да внесе жалба срещу нападателя, но полицаите не я пуснали да си тръгне, добави той. АФП напомня, че норвежка на 24 години, внесла жалба за изнасилване срещу своя началник в Обединените арабски емирства, е била осъдена през 2013 г. на 16 месеца затвор за непристойно поведение (извънбрачни сексуални отношения), употреба на алкохол и лъжесвидетелство. По-късно тя бе помилвана.

Източник: БТА