Президентът на САЩ Барак Обама връчи Президентския медал на свободата на група иноватори, учени и звезди, сред които се включват филантропът Бил Гейтс, музикантът Брус Спрингстийн и актьорът Том Ханкс, предаде ДПА.

Обама удостои с "Медал на свободата" Бил Клинтън и още 15 души

Обама връчи наградата на общо 21 души на церемония в Белия дом. Той ги определи като "изключителни американци, които повдигнаха духа ни, засилиха нашия съюз и ни подтикнаха към прогрес".

За последно Обама връчи Медала на свободата на Де Ниро Бил Гейтс Том Ханкс и още (ВИДЕО)
netinfo
Бил Гейтс и съпругата му Мелинда са наградени, защото чрез фондацията си са отделили милиарди долари за борбата си с глада и бедността по света. Комедиантката Елън Дедженеръс получава наградата не само за артистичния си принос. а и защото още преди десетилетия е признала публично, че е лесбийка, "за да тласне страната ни към справедливостта".

Барак Обама връчи Медала на свободата на Шимон Перес

От развлекателния бизнес награди получиха създателят на предаването "Сатърди найт лайв" Лорн Майкълс, актьорите Робърт де Ниро, Робърт Редфорд и Сисели Тайсън, както и певицата Даяна Рос.

За последно Обама връчи Медала на свободата на Де Ниро Бил Гейтс Том Ханкс и още (ВИДЕО)
netinfo
Баскетболните величия Майкъл Джордан и Карим Абдул-Джабар се извисяваха над президента на САЩ, докато той поставяше медалите около вратовете им, отбелязва ДПА.

Обама награди и по-малко известни личности, преодолели предизвикателства, за да стигнат до върха в своята област - включително физикът Ричард Гарвин, създал водородната бомба, който след това се бореше за неразпространение на ядрените оръжия. Сред отличените са и Маргарет Хамилтън, създала софтуера за совалките "Аполо" през 60-те години, Грейс Харпър, пионер в информатиката, Едуардо Падрон, председател на колеж, бившият председател на Федералната комисия по комуникациите Нют Миноу и Елоиз Кобел, защитничка на правата на американските индианци.

В групата се включват и радио говорителят Вин Скъли, както и известните архитекти Франк Гери и Мая Лин.

За последно Обама връчи Медала на свободата на Де Ниро Бил Гейтс Том Ханкс и още (ВИДЕО)
netinfo

Източник: БТА