Обама удостои с Медал на свободата Бил Клинтън и още 15 души
Обама удостои с Медал на свободата Бил Клинтън и още 15 души / снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама удостои бившия президент Бил Клинтън с най-високото американско гражданско отличие "Медал на свободата", предаде ДПА.

На бляскава церемония в Белия дом с медала бе награден не само Клинтън, но и други изтъкнати личности, борци за граждански права, дейци на изкуството, учени и спортисти, сред които Опра Уинфри, посочва БТА.

Обама изтъкна заслугите на Бил Клинтън по време на двата му президентски мандата за укрепването на икономиката и съкращаването на държавния дефицит, както и за действията му след това в помощ на пострадалите от цунамито в Азия от 2004 г., урагана Катрина в САЩ през 2005 г. и земетресението в Хаити през 2010 г.

Настоящият президент шеговито благодари на предшественика си за проявеното търпение към "безкрайните пътувания" на съпругата му Хилари Клинтън, докато бе държавен секретар в администрацията на Обама.

Барак Обама окачи медала със синя панделка на вратовете на 16 удостоени или на роднини на удостоени посмъртно.

"Медалът на свободата" е учреден преди 50 години от Джон Ф. Кенеди и оттогава президентите на САЩ са го връчили на над 500 човека, припомня ДПА.