Реформаторите на консултации с президента, Радан Кънев на отделна среща
Реформаторите на консултации с президента, Радан Кънев на отделна среща / БГНЕС

Реформаторите заявиха пред президента Росен Плевнелиев готовността си в рамките на този парламент да се гласува бюджетът за следващата година, както и антикорупционният закон на второ четене. Освен това те няма да участват със свои представители в евентуално служебно правителство. Това съобщи след проведената в президентството политическа консултация, зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски.

Лидерът на СДС и министър на икономиката в оставка Божидар Лукарски каза, че в РБ не са обсъждали въпроса за евентуално получаване на проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-ия парламент. Ако президентът реши да връчи мандат на РБ, тогава ще мислим и ще разсъждаваме, но това не може да стане без ГЕРБ в рамките на този парламент, а от тяхна страна няма такова виждане по въпроса, посочи Лукарски.

На консултациите от РБ освен Найден Зеленогорски и Божидар Лукарски присъстваха председателят на ДБГ Меглена Кунева, Борислав Великов и Корман Исмаилов - заместник-председатели на РБ, Тодор Танев - от Гражданския съвет на Блока.

Реформаторите и ДПС на консултации при президента

43-тото Народно събрание трябва да разгледа и въпроса за референдума. Според реформаторите обаче писането на законопроекти на коляно няма да е ефективно и няма да е успешно.

Необходимо е повече време и широка обществена дискусия по въпросите на референдума, за да може да се осъзнаят предимствата и опасностите при въвеждане на една чисто мажоритарна система, каза Зеленогорски.

"Разбирам, че вече видни политолози, експерти, политици, хора от обществените среди, от групата, която инициира референдума, подготвят различни дискусионни кръгли маси. Необходимо е повече време, за да може всички да осъзнаят какви са предимствата и какви са опасностите при въвеждане на една чисто мажоритарна система и при въвеждане на нулево или един лев финансиране на партиите - това означава, че партиите ще се финансират в голямата си част от сенчести източници и това ще бъде десетки, стотици пъти по-скъпо за държавата", посочи Зеленогорски.

Радан Кънев: Няма да има нов проект на ДСБ, но партията е готова за нещо ново и чисто

Междувременно президентът Росен Плевнелиев прие на разговор лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Лидерът на Демократи за силна България по-рано влезе в сградата на президентството, но не участва в разговорите.

След балотажа на президентските избори Радан Кънев заяви, че ДСБ вече не е част от Реформаторския блок.

Кънев: ДСБ е извън РБ, ще правим нов десен проект

Депутатите от ДСБ обаче все още са в парламентарната група на Реформаторския блок.

Консултациите на президента след оставката на кабинета "Борисов2" са с парламентарно представените политически сили.