Реформаторите и ДПС на консултации при президента
Реформаторите и ДПС на консултации при президента / БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев ще проведе консултации с представители на парламентарните групи на Движение за права и свободи и Реформаторския блок.

Защо консултациите между президента и партиите са толкова важни и решаващи?

Съгласно конституционните правомощия на държавния глава след гласуваната оставка на правителството с министър-председател Бойко Борисов, той провежда консултации с парламентарно представените партии. Такива вече бяха проведени миналата седмица първо с ГЕРБ, а после с БСП. Днес предстоят разговори с ДПС и с Реформаторски блок.

Бойко Борисов подаде оставка

Основните теми на консултациите са: възможно ли е в настоящето НС да бъде намерена друга формула за съставяне на правителство. Какви са потенциалните дати за предсрочни избори и какво още трябва да свърши 43-ото Народно събрание.

Досега и ГЕРБ, и БСП заявиха, че ще върнат проучвателния мандат на президента. Такава заявка дадоха от Реформаторския блок.

Какво следва след оставката на премиера Бойко Борисов

След приключване на консултациите президентът Плевнелиев каза, че ще се възползва от правомощията си и ще свика Консултативен съвет по национална сигурност и ще се търсят начини политическата криза да не прерасне в парламентарна.