Москов: Не разбирам къде е моето финансово прегрешение
Москов: Не разбирам къде е моето финансово прегрешение / БГНЕС
Москов: Не разбирам къде е моето финансово прегрешение
91279
Москов: Не разбирам къде е моето финансово прегрешение
  • Москов: Не разбирам къде е моето финансово прегрешение

Здравният министър в оставка Петър Москов не разбира къде е финансовото му прегрешение по отношение на размяната на ваксини с Турция. Прокуратурата повдигна три обвинения на Москов за престъпления по служба.

Две от обвиненията са свързани с бартера на ваксини, който преди година Москов направи със съседна Турция. Тъй като решението за бартера бе взето от Министерския съвет, във вторник от прокуратурата ще разпитат всички министри в оставка за процедурата, по която са положили подписите си върху идеята на Москов.

Повдигнаха обвинения на Москов

Обвиненията на прокуратурата са единствено и само във връзка с финансовите параметри на даренията с Турция, каза министърът в оставка пред журналисти, след като излезе от следствения отдел на Софийска градска прокуратура. Има още едно във връзка с производствен процес в "Бул Био", несвързан с дарението с Турция.
„Т.е. окончателно да се ликвидира всяка една спекулация, нито едно от обвиненията, нито част от обвиненията е във връзка с качеството, навремеността и адекватността на ваксините, свързани с дарението", коментира Москов.

Той посочи, че това, което е направил в тази връзка, е да защити вменения му от закона интерес, а именно имунизационния календар и здравето на хората.

Повдигнаха обвинение на заместник на Москов

"Второто нещо, с което са свързани обвиненията - финансовите параметри, аз казах, че не разбирам причината за обвинението и ще съдействам на следствието и прокуратурата. Помолих и адвоката ми да ми обясни в какво точно ме обвиняват. Ще съдействам за изчистване на цялото това нещо", каза Москов и допълни: "Но нека още веднъж да кажем - ваксината, която България е дарила на Турция - БЦЖ ваксината, ако българското предприятие или българската държава трябваше да я продава, щеше да вземе от нея по-малко от 400 000 лева. Ваксината, която сме получили от Турция, ако сега се бяха явили на търг фирмите тук, България трябваше да плати на тези фирми при спечелена процедура не по-малко от 48 лева на една ваксина от сто хиляди бройки, тоест над 4 млн. лв. Тоест вкарали сме нещо, за което бихме дали 4 млн. лв., и сме дарили нещо, за което бихме получили 400 000 лева. Аз не разбирам къде е моето финансово прегрешение".