Повдигнаха обвинения на Москов
Повдигнаха обвинения на Москов / БГНЕС, архив
Повдигнаха обвинения на Москов
91278
Повдигнаха обвинения на Москов
  • Повдигнаха обвинения на Москов

Седмица след като бе гласувана оставката на кабинета, прокуратурата повдигна три обвинения на здравния министър Петър Москов за престъпления по служба. Две от обвиненията са свързани с бартера на ваксини, който преди година Москов направи със съседна Турция. Тъй като решението за бартера бе взето от Министерския съвет, утре от прокуратурата ще разпитат всички министри в оставка за процедурата, по която са положили подписите си върху идеята на Москов. Към момента министърът в оставка и заместникът му д-р Адам Персенски са с мярка за неотклонение подписка.

От своя страна Москов посочи пред журналисти, че обвиненията на прокуратурата са единствено и само във връзка с финансовите параметри на даренията с Турция. „Т.е. окончателно да се ликвидира всяка една спекулация, нито едно от обвиненията, нито част от обвиненията е във връзка с качеството, навремеността и адекватността на ваксините, свързани с дарението", коментира Петър Москов.

Москов: Не разбирам къде е моето финансово прегрешение

Първото обвинение на Петър Москов е повдигнато за вноса на 200 000 ваксини от Турция, който трябвало да бъде безплатен, но за целта родното Здравно министерство е платило, информира Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

"Министерство на здравеопазването е заплатило ДДС върху тези 200 000 броя ампули в размер на 323 000 лева, като е заплатило и разходите по доставката на ваксините. Неимуществените вредни последици са създаване в недоверие в авторитета на Министерство на здравеопазването, на практика невъзможност за упражняване на лекарствената политика и създаване на недоверие у гражданите относно дейността по ваксиниране на деца", каза Арнаудова.

Второто обвинение е свързано с износа на БЦЖ ваксини срещу туберкулоза от българска страна като замяна за предоставените от Турция. От прокуратурата твърдят, че месеци преди износа Москов издал заповед на държавната фирма "Бул Био", която е под шапката на Здравното министерство, да произведе 5 млн. дози от въпросната ваксина под претекст, че са нужни на България и че министерството ще плати тези препарати.

"Плащане, обаче, към държавното дружество "Бул Био" от страна на Министерство на здравеопазването, не е извършено в този размер. Считаме, че е на лице настъпила щета за държавното дружество "Бул Био", посочи още Арнаудова.

Повдигнаха обвинение на заместник на Москов

Третото престъпление, по което Москов е обвиняем, е за безстопанственост. Причината е, че същото това държавно дружество е произвело над 1 млн. ваксини за 110 000 лв. в своя база в „Люлин," която се оказало, че няма разрешение нито за производство на подобни препарати, нито за съхранението им.

"Тези ампули и това количество ваксина подлежат на унищожаване, тъй като няма разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата за производство на тези ваксини на това място", каза още говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

От държавното обвинение добавиха, че и половината от внесените от Турция ваксини срещу хепатит, които според Москов имаме за евентуални действия при мигрантски натиск, са иззети от прокуратурата и се пазят като веществени доказателства по делото. Още в началото на годината стана ясно, че те съдържат вещество, забранено за употреба на територията на целия Европейски съюз.

Тъй като решението на Министерския съвет за бартера с ваксини е взето неприсъствено, всеки от министрите е положил подписа си върху предложението на Москов индивидуално.

Затова се очаква във вторник всички министри от кабинета в оставка да бъдат извикани на разпит, за да се уточни по каква процедура са положили подписи и били ли са запознати предварително с мотивите на Петър Москов.