Викат Петър Москов на разпит за ваксините
Викат Петър Москов на разпит за ваксините / БГНЕС, архив

Министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов е извикан в следствието на разпит за ваксините. Това потвърди самият Москов в неделния ден. Той заяви, че не знаел за какво точно го викат и че през изминалите две години е защитавал националния интерес на държавата.

Преди няколко дни стана ясно, че Софийската градска прокуратура готви обвинение на Москов за скандала с ваксините от началото на годината. Заедно с него с обвинение ще се сдобият и двама негови заместници. В началото на годината прокуратурата образува досъдебно производство във връзка с бартера на ваксини между България и Турция.

Готвят обвинение на Москов за ваксините?

През 2015 г. страната ни получи 100 000 дози петвалентна ваксина "Пентаксим" като дарение от Турция. Тя е срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца. Ваксината е масово използвана, тъй като през първата си година бебетата подлежат на имунизация срещу тези заболявания.

Като добавка към дарението е пристигнала и ваксина "Еувакс B" срещу Хепатит B, която е непозволена за ползване у нас и Министерството на здравеопазването обяви, че я е задържало на склад в случай на засилен бежански натиск.

Здравният министър ще предоставя доклад за ваксините в НС два пъти годишно

В замяна България се задължи да дари на турската страна 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ), произвеждани у нас. Вносът на ваксини за задължителния имунизационен календар у нас се наложи заради системни проблеми с доставките по производствени причини, които се задълбочиха през пролетта на миналата година. Така се стига и до дарението.

Предмет на започналото в началото на годината разследване не беше дали ваксините са опасни за живота и здравето на децата при прилагането им, а въпроси, свързани с икономическата целесъобразност на тяхното закупуване и съответно цените, свързани с износа на ваксини, каза по онова време главният прокурор Сотир Цацаров.

Източник: БГНЕС