Готвят обвинение на Москов за ваксините?
Готвят обвинение на Москов за ваксините? / Thinkstock/Getty Images
Готвят обвинение на Москов за ваксините?
91223
Готвят обвинение на Москов за ваксините?
  • Готвят обвинение на Москов за ваксините?

Само ден, след като бе гласувана оставката на кабинета, Софийската градска прокуратура повдигна първото обвинение във връзка със скандала с турските ваксини. Обвинен е Росен Алексиев от държавната фирма „Бул Био". По неофициална информация здравният министър в оставка Петър Москов е извикан в следствието следващата седмица, като с обвинение се очаква да се сдобият и той, и двама негови заместници, съобщава „Правен свят". Още в началото на годината от прокуратурата оповестиха, че български деца са били имунизирани с неразрешена за употреба у нас ваксина, внос от Турция. Оттам увериха, че здравното министерство е нарушило закона, внасяйки тези продукти, и трябва да направи възможното, за да не допусне употребата им. От ведомство обаче тогава съобщиха, че ваксината е абсолютно безопасна, не е по-различна от тези, които са използвани през изминалите години, и ще продължи да се прилага у нас.

В началото на годината прокуратурата образува досъдебно производство във връзка с бартер на ваксини между България и Турция. Според договореното по сделката от Турция бяха изпратени 100 000 дози петвалентна ваксина за имунизация на новородени, както и още толкова ваксини срещу хепатит В. В замяна на това, без да плаща нищо, нашата страна предостави на южната ни съседка 5 млн. дози БЦЖ ваксина срещу туберкулоза.

Здравният министър ще предоставя доклад за ваксините в НС два пъти годишно

Дни след извършването на сделката се появи информация, че в противохепатитната ваксина има живак. Тогава министърът в оставка обясни, че въпросният препарат няма да се използва, но ще се държи на склад заради евентуален бежански или миграционен натиск.

Седмици по-късно обаче стана ясно, че другите 100 000 ваксини за имунизация на бебета не са разрешени за употреба у нас.

В началото на годината Москов увери, че въпросната петвалентна ваксина е изрядна, но тогава от прокуратурата го опровергаха. Оттам оповестиха, че разрешение за употреба нямат нито противохепатитните ваксини, нито петвалентните ваксини за деца. Оказа се обаче, че ваксините за деца вече се употребяват и дори са на привършване.

През септември Москов уволни управителя на дружеството „Бул Био" д-р Любомир Димитров, свързано с производство на лекарства и ваксини. Тогава от здравното ведомство уточниха, че причината за отстраняването на директора на фирмата, която е под шапката на министерството, се състои в установени нарушения от страна на Димитров. Името „Бул Био" се свързва с производството на ваксини, които страната ни изнася за Турция.