Земетресение с магнитуд 5 разтресе Северна Гърция през нощта, то беше усетено както в Македония, така и в някои части на Югозападна България. Проф. Емил Ботев, директор на Сеизмологичния институт към БАН, заяви пред NOVA, че тази активност не е пряко свързана с България.

Земетресение от 5 по Рихтер в Гърция бе усетено и нас

"Засега приемаме, че това не е пряко свързана активност с територията на нашата страна. Това земетресение стана на около 70-80 км югозападно от територията на България на южната окрайнина на Вардарската сеизмична зона. Непосредствено най-близката сеизмична зона в България е Струмската сеизмична зона. Разстоянието между тях е около 80 км. Ние приемаме, че двете зони са паралелни и не са пряко свързани", посочи проф. Ботев.

Тази земетръсна активност в Гърция, разположена на юг от нас, близо до Солун, се развива вече близо месец с едно също толкова силно земетресение, което стана на 10 ноември с магнитуд 4,9.

"Можем да приемем, че тази активност ще продължи още дълго време, но ще бъде само в южния край на Вардарската сеизмична зона, несвързана с територията на нашата страна", каза още проф. Ботев.

Източник: Nova.bg